Uçak Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Uçak Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur ? Uçak bakım teknisyeni olmak artık çok kolay! Diye bir giriş yapmamız maalesef mümkün değil. Çünkü uçak bakım teknisyenliği hem stresli hem de yoğun bir eğitim gerektiren oldukça vasıf gerektiren bir iş.

Uçağa bindiğinizde size görünmeyen perde arkası birçok teknik konu var. Bunlardan bazıları uçağın uçmaması gerektiğine karar verilmesi gibi sonuçlar doğuran birçok kontrol aşamasından geçiyor. Sonuçta kocaman bir makine ve parçalarının uyumu oldukça önemli.

Uçak teknisyeni olmak için yapılması gereken ilk şey bizce Hava Aracı Bakım Personeli Lisans Yönetmeliği’ni okumak. Burada lisanslama ile ilgili hukuki bilgiye ulaşacaksınız. Üstelik, çizmek istediğiniz yolunuza karar vermenizde önemli faydaları bulunabilir.Türkiye’de nasıl uçak bakım teknisyeni olunur ona bakalım: İlk olarak Havacılık Teknik Liselerinden mezun olup uçak bakım teknisyeni olma yolunda ilerlemek mümkün. Eğer bu liselerden mezun değilseniz, sivil havacılık meslek yüksekokulunu bitirmek önemli. Yani üniversite sınavında Türkiye’de belli sayıda bulunan (Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu gibi) bu bölümü kazanacak kadar puanımızı alıyoruz. Sonra mezun olup yolumuza devam ediyoruz.

Eğer teknik eğitim fakültesi mezunuysanız kuruluş ilanlarını takip etmeniz faydalı olabilir.Uçak Bakım Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Buradan sonra Türk Hava Yolları ile İŞKUR’un ortak düzenlediği Uçak Bakım Teknisyeni Yetiştirme Programı gibi ilgili kuruluşların verdiği ilanları takip ediyoruz. Uçak bakım teknisyeni eğitim programlarına kabul edilirsek söz konusu eğitimleri alıp yine ilgili kuruluşlarda çalışmaya başlayabiliriz. Birkaç aylık bu eğitimlere katılmak da seçilmenize bağlı.

Yine yönetmeliğe göre aşağıdaki kategorilerde lisanslanıyoruz:
a) Kategori A : Hat bakım mekanik teknisyeni.
b) Kategori B1: Hava aracı bakım teknisyeni (Mekanik).
c) Kategori B2: Hava aracı bakım teknisyeni (Aviyonik).
ç) Kategori C : Hava aracı üs bakım mühendisi veya teknisyeni.”

Bu kategorilerin alt kategorileri bulunmakta.Bunlara yönetmelikten bakabilirsiniz: http://web.shgm.gov.tr/doc3/shy%2066-01.pdf

İngilizce bilmek önemli bir avantaj. Yaş sınırı ve diğer şartlar için ilanları takip etmelisiniz. Ancak genelde 30 yaş sınırını gözlemledik. Tabi çok merak ediliyor biliyoruz,uçak bakım teknisyeni maaşları bir çok kişiye göre oldukça uygun. Tabi işin önemi, yoğunluğu gibi faktörleri hesaba katmazsak internetteki bilgilere göre en düşük devlet memurunun 3 katı kadar maaşlardan söz edilmekte.

9 comments

  1. Cengiz Koçak

    Uçak bakım teknisyenlerinin yabancı dil bilmeleri gerekiyor mu?

  2. yabancı dil bilmeden yapacaklarını sanmıyorum…

  3. yeni ilana çıkmışlar gayet istiyorlar yabancı dil

  4. Merhaba arkadaslar, ben fransada ucak ekipmanlarinin bakimini yapiyorum, bi cok bilgi bende mevcuttur sorulariniz olursa seve seve cevaplarim.

    • Ozan İnciklisan

      Merhaba Uçak Teknolojisi bölümünde okuyorum. Size ulaşabilmem için mail adresinizi alabilmem mümkün müdür ?

    • uçak bakım teknisyenliği bölümüne giricem teogta 30 yanlışım çıktı sanırım 384 aldım gideceğim okulun puanı 382 ingilizcem pek iyi değil ama geliştirirsem lisede bu bölümü okuyabilirmiyim

  5. ben liseden mezun olmak üzereyim uçak elektronigini seçecegim sizin tavsiyeleriniz nelerdir bu işi yapabilirmiyim ingilizce egitiminede başladım 2 yıl bitirip işe nasıl başlarım nerelere gitmem gerek

  6. Uçak bölümünü okuyanlara allah yardım etsin 🙂 bende bu bölümü bitirdim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!