Reklam Yazarı Nasıl Olunur?

Reklam Yazarı Nasıl Olunur ? Kimsenin pek düşünmediği ama sürekli karşımıa çıkan o reklamları kim oluşturuyor ? Pek çok kişinin hayallerini süsleyen ve, “Ne var yahu ben bunun daha güzelini yazarım!” benzeri cümleleri kurmasına neden olan reklam yazarlığı titrini alabilmek, reklam yazarı olabilmek için alaylı ya da okullu olabilirsiniz. Üniversitelerin 2 ya da 4 yıllık eğitim veren Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ya da Reklamcılık bölümlerinin yanı sıra, çeşitli vakıfların ya da özel kursların düzenlediği reklamcılık kurslarına katılabilmeniz de mümkün. Ya da küçükten, gençken veya gayet yol almışken ve konu ile hiç alakanız yokken, bir geçerken uğramışken de reklam yazarı olmak mümkün olabilir.

Bu sizin isteğinize, şansınıza ya da şanssızlığınıza, referanslarınıza veya başka herhangi bir şeye bağlı olabilir. Yani lise mezunu reklam yazarı da olunabilir.

Okullu veya alaylı iyi bir reklam yazarı olabilmek için öncelikle dil hakimiyeti çok önemli. Hem dili edebi açıdan iyi kullanabilmek hem de grameri tökezletmemek gerekir. Ayrıca, piyasada reklam ve reklam yazarlığı ile ilgili çok sayıda kaynak bulunmakta, küçük çaplı bir araştırma ile iyi kaynaklara ulaşabilmek mümkün. Tabi ki iyi bir dil hakimiyeti ve güçlü bir çene tam olarak yeterli değil. Üst düzey yaratıcılık (yerine göre alt düzeyde olabilir), iyi bir mizah anlayışı (kime göre, neye göre tartışılır), her konuda çok bilmişlik (gerçek anlamıyla kültürel birikim, derinlik de diyebiliriz), insan psikolojisini ve toplumsal değişimleri okumayı başarabilme, hayal gücünde sınır tanımama (yerine göre tanıma), merak, azim, maddi konularda kanaatkarlık,  çalışkanlık, vb. übersonik bir sürü özellik de iyi bir reklamcı olmak için gerekebilir. Piyasada çok sayıda reklam ajansı bulunmakla beraber pastanın büyük dilimleri adı sanı iyice duyulmuş bazı reklamcılık firmaları tarafından götürülmekte. Bu firmaların yaptıkları işleri araştırmakta fayda olabilir. Özellikle ilgili reklam ajansına başvuru yapmadan önce ajansın o güne değin yapmış olduğu işleri iyi öğrenmek kişinin lehine bir durum yaratabilir.

Reklam Yazarı Nasıl Olunur?

Yaratıcı yönetmen Richard Manoff’un reklamcılara verdiği 7 öğüt, Türkiye’nin önemli reklam yazarlarından ve “bira bu kapağın altındadır” sloganının da sahibi Haluk Mesci tarafından çevrilmiş ve yeni yazarların ilk ilanlarına yardımcı olmak amacıyla aşağıda duruveriyor:

Reklam Yazarları için Öğütler

1. Reklam yazarı yazar değildir, bir tezgahtardır. Reklam filminin ürünle ilgili  bölümü çıkarıldığında filmin reklamla ilgisi kalmaz. Unutmayın, sanat satış içindir.
2. Satılan ürünün markası ilginç kılınmalıdır, reklam değil. Aksi takdirde insanlar reklamı anımsayıp, ürünü anımsamayacaklar; reklama çok gülüp ürününüzü satın almayacaktır.
3. Reklamlarda genellemeler yerine gerçek bilgileri, reklamını yapmak istediğiniz şeyin (ürün/hizmet/fikir) rakiplerden farkını ortaya koyun.
4. Ürünü satın alması için tüketicinin kafasını şişirmek yerine satın alma kararını vermesi için mantıklı gerekçeler sunun.
5. İnandırıcı olabilmek için reklamını yaptığınız şeyi deneyimlemelisiniz. Yiyecek reklamı yapacaksanız yemek yemeyi sevmeli, otomobil reklamı yapacaksanız otomobil kullanmayı bilmelisiniz (ufak bir hatırlatma: Mel Gibson’un Kadınlar Ne İster filmindeki sahnelerini hatırlayın-oje sürme, ağda yapma)
6. “Reklamveren”in titizlik hakkı bakidir. Sonuçta müşteridir, müşteri daima haklıdır.
7. Taşra anlamaz mantığından uzaklaşıp, değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu iddia eden paradoksal cümleyle tanışın. Artık herkes her şeyi anlıyor, anlayabilir, en azından anlama kapasitesine sahip.

İyi bir reklam yazarı olmak için “merak” önemli dedik. Reklamcılık ve reklam yazarlığı gibi konulara çok sayıda gönül vermiş dernek, vakıf, bireysel girişimler mevcut. İşte araştırmaya başlamak için küçük bir başlangıç bizden, gerisi her zamanki gibi sizlere kalmış. Reklam yazarı iş ilanlarına, reklam yazarı arıyoruz diye eleman arayanlara şöyle bir göz atabilirsiniz.Reklam yazarı olduğunuzda NasilOlunur.net’ten de bahsetmeniz ümidiyle…

3 comments

  1. metin yazarı nedir sorusuna cevap verilirse daha güzel bir yazı olabilirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!