Eczane Teknisyeni Nasıl Olunur ?

Eczane Teknisyeni Nasıl Olunur ? Eczacı teknisyeni (kalfası) kendi başına bir eczane kuramayan ancak bir eczacının gözetiminde, eczaneye gelen müşterileri karşılayan, gerekli konularda yardımcı olan kişidir. Genellikle eczanedeki iş ve işlemleri bu personeller yürütür.

Eczacı Teknisyeninin Başlıca görevleri:

– Reçetede yazan ilaçları müşteriye hazırlar.
– İlaçların nasıl kullanıldığına ilişkin müşteriye bilgi verir.- Tansiyon ölçer, gebelik testi yapar, kan şekeri ölçer
– Eczaneye ait resmi işleri takip eder,
– Eczanenin düzeninden sorumludur.
– Nöbetçi olunan günlerde eczanede kalır.

Eczacı teknisyeni bunların hepsini eczacı gözetiminde yapar. Çünkü burada asıl sorumlu eczacıdır. Eczacı teknisyeni olmanın birkaç yolu vardır. Bunlarda birisi ve günümüzde gittikçe yaygınlaşanı üniversitelerin eczacı hizmetleri meslek yüksek okulundan mezun olmaktır. Eczacı hizmetleri meslek yüksek okuluna girmek için en az lise ve dengi bir okul mezunu olmak gerekmektedir. Bu eğitimi veren Türkiye’de beş adet üniversite vardır. Bunlar: Hacettepe, Anadolu, İnönü, Ankara ve Mersin üniversiteleridir. 2011 taban puanları ise şu şekildedir:  Hacettepe Üniversitesi 355 puan, Anadolu üniversitesi 301 puan, İnönü üniversitesi 292 puan, Ankara Üniversitesi 233 puan ve Mersin üniversitesi 200 puandır. Mersin üniversitesi uzaktan eğitim vermektedir.

Eczane Teknisyeni Nasıl Olunur ?İki yıl süren bu okulda okutulan dersler belli başlıca şunlardır: Anatomi, Temel Kimya I-II, Temel Biyoloji, Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, Analitik Hesaplamalar, Fizyoloji, Mesleki Bilgisayar, Genel İşletme, Temel Biyokimya, İlaç Şekilleri ve Tıbbi Malzeme I-II, Pratik İlaç Bilgisi I-II, Aile Planlaması, Temel Mikrobiyoloji, Meslek Hukuku, Meslekte Etik, Kozmetik Ürünler, Doğal Ürünler, İlaç ve Zehir Bilgisi ve İlk Yardımdır.

Üniversite haricinde eczane teknisyenliği için açılan kurslar vardır: T.C Sağlık Bakanlığı, T.C Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan “Eczacı Teknisyenliği Eğitimi” protokolüne göre düzenlenen bu eğitimler 1,5 – 2 veya 3 ay sürer ve bu eğitimler sonrası verilen sertifika ile eczane teknisyenliği görevi yapılabilmektedir.

Üçüncü bir eczane teknisyeni olma yolu da usta çırak ilişkisi ile olunandır. Genç yaşlarda bir eczacının yanına çırak olarak giren kişiler zamanla o işi öğrenir, ilaçları tanır, reçete okuyabilir ve eczane teknisyeni kalfası olabilir.

Ancak ilerleyen zamanlarda eczacı teknisyeni olarak çalışacak kişilerin sadece yüksekokul mezunlarından alınacağına dair haberler de geçmektedir. Eczane teknisyenlerinin iş bulmaları da ülkemizde çok kolaydır. Çünkü her geçen gün artan yerleşimler ve büyüyen kentler beraberinde Aile sağlığı merkezlerini, Aile sağlığı merkezleri de beraberinde eczaneleri zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla bu eczanelerde çalışacak çok sayıda eczane teknisyenine ihtiyaç olabilmektedir. İş bulma konusunda Eczane teknisyenleri dernekleri ve eczacılar odası yardımcı olmaktadırlar.

Son olarak eczane teknisyeni olacak kişilerin taşıması gereken özellikleri sıralayabiliriz: Eczane teknisyenleri titiz, düzenli, güler yüzlü olmalıdır. Ayrıca bir eczacı kadar olmasa da ilaçları bilmeli, bu ilaç ve kimyasallara karşı alerjisi olmamalıdır. Nöbetçi olarak hizmet verecekleri günler açısından uykusuzluğa dayanıklı olmalıdırlar.

#r #i #ve

Okumak İster misiniz ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ? İşyeri hekimleri işyerinde, çalışanların işe bağlı sağlık sorunlarından korunmaları, meslek hastalıklarının, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir