Gerçekleştirme Görevlisi Nasıl Olunur ? Gerçekleştirme görevliliği özellikle Kamu Kurumlarında mevcut bir görevdir. Ancak bir unvan değildir. Her türlü alım satım ihale, yolluk, harcırah gibi işlemleri gerçekleştiren, evraklara Harcama Yetkilisi ile birlikte imza atan kişidir.
Öncelikle, yasa açısından Gerçekleştirme Görevlisi kim olduğuna bakalım; Harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürüten personeldir.(5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 33. Maddesi.)
Genellikle ek ve dolayısıyla yük gözüyle bakılan bu işin sorumluluğu da belki asli görevden daha çok olabilmektedir. Kamu kurumlarında bir Sayıştay denetiminden sonra Harcama yetkilisi ile birlikte evraklarda imzası olduğundan sorumlu kabul edilebilir. Umarız başınıza gelmez.
Gerçekleştirme görevlisinin işleri çalışılan yere göre değişir. Harcama birimi dediğimiz departmanlarda ne kadar gerçekleştirme görevlisinin çalışacağına o birimin başı karar verir. Ayrıca gerçekleştirme görevliliğinde rotasyon da yapılabilmektedir. Nasılsa bir unvan olmadığı için, sadece bir görevlendirilme yazısı ile gerçekleştirme görevlisi olunabilir.
Özel sektör iş ilanlarında da gerçekleştirme görevlisi arayan firmalara denk gelebilirsiniz. Bunlar da söz konusu şirketin alım-satım işlerini takip ederler ancak kavram daha geniştir başka tür işler de yapılabilir, muhasebe işleri gibi. Bunun için firmayla görüşmenizde daha aydınlatıcı bilgilere erişebilirsiniz. Tabi işe alındıktan sonra sormak belki daha mantıklı 🙂
Gerçekleştirme görevliliği de dikkat gerektiren bir iştir. Doğrudan temin, yolluk, harcırah gibi basit görünen işlerde bile kurallara uymak için çaba göstermek gerekebilir. Ayrıca evraklarınızın tam olmasına da dikkat etmeniz gerekmekte. Ancak en iyisini çalıştığınız yerde siz göreceksiniz. İlgili mevzuatları okumaya özen göstermenizi tavsiye ediyoruz. İyi çalışmalar.