Broker Kimdir ? Broker Nasıl Olunur? Broker kelimesinin anlamını açıklamadan önce bu kelimenin nerede nasıl kullanıldığını anlatarak başlıyoruz. Borsa ile ilgilenen yada borsa ile ilgilenmeye başlayan kişilerin oldukça fazla duyduğu bir terim olan brokerlık nedir ? Nasıl broker olunur, broker nasıl para kazanır açıklamaya başlayalım.
Broker BİST (Borsa İstanbul) çalışanı değildir. Belirli aracı kurumların borsa içindeki temsilcisidir.
Yani yatırımcıların alım satım emirlerini gerçekleştiren, gerektiği durumlarda yatırımcılara bilgi veren kişilerdir. BİST içinde bağlı bulundukları aracı kurumların işleri varsa onları da aracı kuruluşun temsilcisi olarak gerçekleştirirler.
Broker genelde ekonomi tabanlı üniversitelerden mezundur, ancak tabii ki başka bölümlerin mezunları da borsa brokerı olarak çalışabilir. Broker olabilmek için BİST tarafından açılan bir eğitime katılmanız gerekiyor. Bu eğitimde borsa işlemleriningerçekleştirildiği elektronik sistem ile temel borsa bilgileri veriliyor. Eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavdan başarılı olursanız bir sertifika alıyorsunuz. Ancak bu eğitimlere bireysel olarak katılmanız söz konusu değildir. Eğitimlere katılabilmek için bir aracı kuruluşta görevli olmanız gerekmektedir. Aracı kuruluşa bağlı olmadan borsada broker olarak işlem yapamazsınız. Eğitim ve sınav sonrasında broker olarak borsada çalışmaya başladığınızda usta çırak ilişkisi ile daha önceden broker olarak çalışanlardan işlemleri öğrenmeye devam ediyorsunuz.
Başarılı broker neleri bilmelidir ?
Borsada broker olmak için genel piyasa bilgisi, ekonomi bilgisi ve hisse senetleri hakkında bilgi sahibi olunması şarttır. Bilanço analizi, teknik analiz hisse senetlerinin genel unsurlarıdır ve bunların bilinmesi zorunludur.
Brokerın, borsaların dünyada gerçekleşen tüm olaylardan etkileneceğini bildiği için gündemi çok iyi takip etmesi gerekir. Ayrıca broker çok atik olması yani analitik olarak hızlı bir şekilde düşünüp, düşündüğünü hemen uygulamaya koyabilmesi gerekmektedir.
Broker borsa dışında çalışabilir mi?
Brokerlarda katıldıkları eğitim sonrası aldıkları sertifika bulunur. Sertifikalı brokerler elektronik sistemde çalışmak istiyorlarsa sadece borsada çalışabilirler, yani hisse senedi alım satımı yapmak istiyorlarsa. Brokerlar borsada işlem yapmak istemediklerinde yeterli bilgiye sahip olduğunda terfi edebilir. Bağlı bulunduğu aracı kuruluşta yatırım uzmanı,portföy danışmanı olarak çeşitli görevlerde çalışabilir.
“Herkes broker’leri çok kazanıyor, lüks içinde yaşıyor zannediyor, oysa gerçek hiç de sanıldığı gibi değil…! “ Brokerlar bu açıklamayı çok rahat bir şekilde yapıyorlar çünkü brokerların mesleği gerçekten anlık hataları affetmeyecek kadar ciddi…
Borsa uzmanları derneğinin web sitesinde broker’ların meslekleri hakkındaki sorunları hakkındaki paylaşımlarını bulabilirsiniz. http://www.bud.org.tr/default.asp?hareket=h&t=266
#i #n #l