CEO Nasıl Olunur?

CEO Nasıl Olunur? CEO 1970lerden sonra özellikle A.B.D ve Avrupa ülkelerindeki şirketlerde yaygınlaşan İngilizce karşılığı chief executive officer olan yönetim kurulu başkanının altında genel müdürün üstünde yer alan bir yönetici kademesidir. CEO tarzı yöneticilik özellikle küresel şirketlerde yaygınlaşmaktadır ve mevzu bahis şirketler için artık günümüzde elzem bir yer tutmaktadır. Ayrıca faydası da sanıldığından daha fazla olmaktadır. Çünkü şirketlerde eskiden bulunan koordinatör sadece koordinasyon işini yaparken üretimden ve karlılıktan çok fazla anlamıyorlardı. Oysaki CEO hem koordinasyon, hem üretim hem personel yönetimi hem dış ticaret ilişkileri dâhil her şeyden anlamalı ve bir nevi şirketin dışarıya karşı görünen yüzü olmalıdır. Bu nedenle dünyada az sayıda bulunan ve yetişen CEO ların yetişmesi çok zor ve değeri de çok yüksektir.

CEO olmak için belirli yazılı kurallar ve şartlar yoktur. Ancak bu görevi hakkıyla yerine getirebilmenin o kişide bazı özellikler bulunmasına bağlıdır. Kısaca bunlardan bahsedecek olursak:

-Sanılanın aksine CEO lar sadece yönetim kurulu başkanına değil aynı zamanda hissedarlara,  müşterilere, çalışanlara, sendikalara, kamuoyuna, devlete, sivil toplum kuruluşlarına karşı sorumludurlar. Bu nedenle CEO olacak kişi sorumluluk alabilecek, bunu tatlı bir risk gibi görecek kişilerden olmalıdır. O şirketin girdisinden çıktısına kadar, en ufak çalışanından sosyal sorumluluklarına kadar her şeyin hesabını verebilecek kişidir CEO.Ceo Nasıl Olunur ?

-Pek tabi ki yöneticilik ve liderlik özellikleri vasıfları arasında olmalıdır. Yöneticilik belki sonradan eğitim vs gibi eklentilerle kazanılabilen bir durum olabilmektedir ancak liderlik tamamen doğuştan gelen bir özelliktir. Bu nedenle özellikle yönetici olacak kişilere çeşitli liderlik testleri yapılmaktadır. Bunun için küçük bir örnek verebileceksek astlarının genel menfaati için kendi menfaatinden vazgeçebiliyorsa kişi bu bir liderlik özelliğidir.

-Bir CEO pek tabi ki şirketin her an her şeyinden haberdar olamaz. Bu imkânsızdır. Ancak şirketin herşeyinden haberdar olan kişilerden haberdar olmak CEO nun görevidir. Mesela personelden personel müdürü haberdardır veya üretimden üretim müdürü haberdardır. Bu yöneticilerin yönetim alanlarının ne kadarına hakim olup olmadığını anlayacak buna göre önlemler alacak olan yine CEO olacaktır.

-Şirketin yatırım konusu ne ise o konuya yabancı olmaması gerekmektedir. Mesela şirket bisküvi üretiyorsa CEO bir gıda mühendisi kadar olamasa da ona yakın derecede kendini geliştirerek hangi ürünün nasıl, hangi koşullarda ne şekilde üretildiğini bilmelidir. Örneğin Bisküvi üreten bir şirketin bisküvilerinden birinde farklı bir kimyasal madde ortaya çıkmış ve bu kamuoyuna yayılmışsa CEO o an kendi şirketi adına kamuoyunu rahatlatacak açıklamayı yapabilmelidir. Bunun içinde o bisküvinin hammaddesini ve üretim akışını bilmelidir.

-CEO nun unutulmaması gereken en önemli özelliği elbette mali manada eğitim ve bilgisinin olması gerekmektedir. Bu nedenle genelde bu tarzda yöneticiliklere finansal eğitim almış kişiler getirilmektedir.

Son zamanlarda çok popüler olan CEOluk ülkemiz büyük şirketlerinde de giderek yaygınlaşmaktadır.

#r #n #ceo

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top