“Alkolik Nasıl Olunur? ” bu sorunun cevabına geçmeden önce alkolizmi irdelemek gerekir. Alkolizm alkollü içkilere kişinin fiziki ve ruhi sağlığına zarar verecek şekilde tutkun olması durumudur. Bu, insanın ekonomik ve sosyal hayatında da etkili olur. Alkolizmi bu şekilde açıkladık peki “Alkolik Nasıl Olunur?” şimdi onu açıklayalım. Alkolik, alkolün kendisine zararlı olduğunu bildiği halde içmekten, kendini alamaz.
Alkole alışkanlık kazanmış kişinin kontrolü kaybetmesi ve davranışlarını özürlerle kapatmak istemesi kritik devrede olduğunun işaretleridir. Saldırgan olur, içki depolar ve sabahları alkol alma alışkanlığını kazanır.
Bu noktadan sonra işini de ihmal etmeye başlar ve kendisinde titremeler, düşünme yetersizliği baş gösterir.
Alkolizmin sağlıkla ilgili birçok olumsuz sonucu bulunmaktadır. Bunlar: karaciğer yetersizliği, beslenme yetersizliği, mide rahatsızlıkları, ruhi durum bozuklukları, Vitamin B12 ve folik asid eksikliği sebebiyle alkoliklerde kansızlık yoğun görülür. Bunun yanında mide ve onikiparmak bağırsak ülseri, müzmin pankreas iltihapları, kalp hastalıkları da alkolizmin sonuçlarım içindedir.
– Birincisi genetiktir. Araştırmalar göstermiştir ki alkoliklerin ciddi bir kısmının anne babası ya da dedelerinde de aynı sorunun olduğu görülmektedir.
– Ruhi sıkıntılar da alkolizme itilme nedenlerinden birisidir.
– Belirli sıkıntı ve dertlerini unutmak isteyen kişilerin devamlı uyuşuk ve sarhoş olmak istemeleri de alkolizme iter.
Alkolizmin tam ve kesin nedeni hala bilinmemektedir. Ayrıca alkoliklerin büyük bir kısmı alkolik olduklarını kabulde zorlanırlar. Bu nedenle bu sıkıntıyı yaşayan kişilerin bir uzmanla görüşmeleri ve onların tavsiyeleri ile hareket etmeleri kendi sağlıkları açısından önem taşımaktadır.
Uzmanların yönlendirmesiyle alkolizm tedavi edilebilir. Tedavi yöntemler hastanın ihtiyaçlarına göre seçilir ve tüm tedavi yöntemlerinde ilk hedef ayıklıktır.