Türkiye İstatistik Kurumunda İstatistikçi Nasıl Olunur ? Kısaca TÜİK olarak bilinen Türkiye İstatistik Kurumu Kalkınma Bakanlığına bağlı bir araştırma merkezidir. Merkezi Ankara’dır. 18 Kasım 2005 tarihinde Başbakanlıktan alınarak Türkiye İstatistik Kurumu olmuştur. Ülke genelinde 26 tane bölge başkanlığı bulunmaktadır. Kurumun temel görevleriiçinde Genel Nüfus sayımı, Genel Tarım Sayımı, Genel Sanayi veya İşyerleri Sayımı, Milli gelir tahminleri, Tüketici Fiyatları Endeksi ve Üretici Fiyatları Endeksi ve Enflasyon hesabı bulunmaktadır.
Kurumun en büyük ihtiyacı İstatistikçilerdir. Çünkü yaptıkları her işte birincil uzman ihtiyaçları istatistikçilerden oluşur.
Türkiye İstatistik Kurumunda İstatistikçi kadrosunda çalışabilmek için aşağıdaki şartları taşımak gerekmektedir:
– Türk vatandaşı olmak.
– 18 yaşını tamamlamış olmak,
– Kamu haklarından mahrum bulunmamak
– Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
– 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak (Askerliği yapmış olmak veya tecil ettirmiş olmak veya askerlikten muaf olmak)
– Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak (Özürlü kadroları hariç)
Mezun olunması gereken bölümler ise;
– İstatistik
– İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
Bu saydığımız 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olan ve yukarıda saydığımız şartları taşıyan adaylar çift senelerde yapılan KPSS’ ye girmelidirler. KPSS’de genel yetenek ve genel kültür alanındaki soruları cevaplayan adaylara KPSS B grubu puan gelir. Bu puana göre aday ÖSYM’nin genel ataması ile tercihlerini yapabilirler.
#statistik #l #t