Veteriner Sağlık Teknisyeni Nasıl Olunur ? Türkiye gibi ekonomisi ciddi bir biçimde hayvancılığa dayalı ülkelerde veteriner hekimliğin yanı sıra bu işi lise yıllarından itibaren meslek olarak öğrenmiş alt dallar büyük önem taşımaktadır. Bir elektrik teknisyeni nasıl ki birçok konuda elektrik mühendisinin yardımcısı ise Veteriner sağlık teknisyenleri de veteriner hekimlerin yardımcısıdır.
Veteriner Sağlık Teknisyenlerinin Görevleri şunlardır:– Çeşitli muayene ve operasyonlarda veteriner hekime yardımcı olur.
– Suni tohumlama yapabilir
– Hayvanların yakalandığı veya yakalanabileceği hastalıklara karşı mücadele eder
– Hayvanların kimliklendirilmesi işlemini gerçekleştirir.
– Aşı yapabilir
– Koruyucu muayene yapabilir
– Kulak küpesi takabilir.
Veteriner sağlık teknisyenlerinin taşıması gereken belli bir takım özellikler vardır:
– Bunlardan en birincisi hayvanlara karşı şefkatli olmalıdırlar.
– Temizliğe dikkat etmelidirler
– Disiplinli olmalı herhangi bir operasyon, muayene veya doğum esnasında vakarını korumalıdır.
– Köy hayatına, her türlü iklim ve doğa şartlarına dayanıklı olmalıdır.
Peki, veteriner sağlık memuru olmanın prosedürel şartları nelerdir derseniz:
– Birincisi İlköğretim veya ortaokul mezunu olan herkesin girebileceği Anadolu tarım meslek liselerinin veya tarım meslek liselerinin veteriner sağlık bölümünden mezun olmaktır. Bu okullarda hayvan anatomisinden, fizyolojiye, doğum bilgisinden suni tohumlamaya, besin hijyeninden gıda kontrolüne kadar çok çeşitli dallarda eğitim verilmektedir.
– İkincisi Türkiye’de sayılı bulunan Veteriner sağlık meslek lisesi mezunu olmaktır.
– Üçüncüsü ise üniversitelerin iki yıllık hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı meslek yüksekokulu, veteriner sağlık teknikerliği ön lisans programı, laborant ve veteriner sağlık ön lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Bu okullara yukarıda saydığımız Anadolu tarım meslek liseleri, tarım meslek liselerinin ve Veteriner sağlık meslek lisesi mezunları sınavsız girebilmektedir.
Veteriner sağlık teknisyeni olarak kariyerinizde ilerlemek için deneyim kazanmak önemlidir. Staj veya iş deneyimi fırsatları arayarak veteriner kliniklerinde veya hayvan hastanelerinde çalışarak bu deneyimi elde edebilirsiniz.
Sürekli Eğitim: Veteriner sağlık teknisyeni olarak çalışırken, sürekli eğitim almak önemlidir. Yenilikçi tedavi yöntemleri, ilaçlar ve teknolojiler hızla geliştiği için güncel kalmak ve bilgilerinizi tazelemek önemlidir.
Veteriner sağlık teknisyenleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile özel sektörde çalışabilmektedir.
Veteriner sağlık teknisyeni olarak çalışmak, hayvan sağlığına olan tutkunuzla birleşen bir kariyer yoludur. Bu süreç boyunca, sürekli olarak bilgi ve deneyim kazanmak, başarılı bir veteriner sağlık teknisyeni olmanızı sağlayacaktır.
Açık liseye başlayacagımda orta okul u bitirdim açık lise ile veteriner teknisyen veya tekniker olabilirmiyim