Balıkadam Dalgıç Nasıl Olunur ?

Balıkadam Dalgıç Nasıl Olunur ? Su altı manzarasına bayılıyorsunuz ya da kuzeydeki buzlu suların altında nasıl bir ortam olduğunu merak ediyorsunuz, su altı size çok romantik geliyor da olabilir. Ama bunlar için bazı risklere de değer diyorsanız nasıl dalgıç olunur sorusunu cevaplayalım.

Dalgıç olmaya karar vermeden önce bu işi yapmanıza engel olacak sağlık problemlerinizin olup olmadığı konusunda emin olmanız gerekiyor. Sağlık derken sakın psikolojik sağlamlığınızı da göz ardı etmeyin. Bütün bunları doktorunuzla konuşun ve gerekli testleri yapın. Tüm aşamalarda sorumluluğun size ait olduğunu unutmayın.

Dalgıçlık sadece manzaraya bakmak değil, çevresel, tarihi, kültürel konularda bilgili ve korumacı, araştırmacı olmaktır.

Türkiye’de alacağınız eğitim konusunda geçerli sertifikalandırma iki kuruluş tarafından sağlanıyor. Birincisi CMAS diğeri ise Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu.

Dalgıçlık için ilk eğitim CMAS 1 yıldız olarak da bilinen 1 Yıldız Dalış eğitimidir. Amatör dalgıçlığın ilk basamağı olarak görülen bu eğitim, TSSF tarafından onaylı dalış merkezlerinden alınabilmektedir. Bu kursla hem teorik hem pratik gelişme amaçlanmakta. Teorik derslerin yanı sıra sığ su tecrübesi dahil 5 dalış deneyimi yaşayacak ve su altı iletişimi gibi temel bilgilere ulaşacaksınız. CMAS 1 yıldız kurs fiyatları 500-1000 TL civarında olabilmektedir. Ayrıntılar için dalgıçlık/balıkadam eğitimi veren kurslara danışınız. Tabi Federasyon onaylı olmalarına dikkat ediniz. Eğitimler 1-2 hafta civarı sürmektedir.

Balıkadam Dalgıç Nasıl Olunur ?

CMAS 1 Yıldız eğitimi katılım şartları; 14 yaşını doldurmuş olmak, aletli dalış yapmanızda sakınca olmadığına dair sağlık bildirim formu ve gerekli hallerde doktor raporu. 18 yaşını doldurmamışsanız, her yerde olduğu gibi veliniz tarafından gerekli izinlerle bu formları doldurmasını isteyeceksiniz. Federasyonun sitesinde formlar mevcut.

Başarılı olursanız üç yıldız dalışçılarla dalış yapabilir, kendi ekipmanlarınızı takıp çıkarabilir ve 18 metreye kadar dalış yapabilirsiniz. Artık aklınızdaki romantik manzaralara çok yakınsınız demektir bu da.

Bundan sonra iki yıldız eğitimleri sonunda 30 metre, 3 yıldız eğitimleri sonrasında 42 metreye kadar dalma fırsatınız olacak.

Peki dalış eğitmeni nasıl olunur ?

Dalış eğitmeni nasıl olabilirim diyenler, TSSF’nuna bağlı bir kuruluştan eğitim almalı ve sınavlarında başarı göstermelidir. Dalış eğiticiliği de 1, 2 ve 3 yıldız olarak derecelendirilmiştir. Bununla beraber farklı uzmanlık gerektiren dalış uygulamalarıyla ilgili uzman dalgıç da olabilirsiniz.

Tüm bu eğitimlerle kan dolaşımı, basınç gibi daha önce hiç düşünmediğiniz konularda bilgilenecek, dalış temel ekipmanları olan, maske, şnorkel palet ve dalış elbiseleri kullanımı konusunda istediğiniz gibi atıp tutabileceksiniz. Eğitimler boyunca edindiğiniz çevreniz ve kursların da düzenlediği etkinliklere katılarak balıkadam olmanın heyecanını ve keyfini yaşayacaksınız.

Dalış sırasında güvendiğiniz biri ile beraberseniz bu sizin su altında iyi hissetmenize neden olur.

Güncel ve ayrıntılı bilgi için federasyonun http://www.tssf.gov.tr/ adresini mutlaka ziyaret ediniz.

One comment

  1. Balık adam malzemelerinin fiyatlarını araştırırken sitenize ulaştım, çok başarılı bir fikir tebrikler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!