Profesyonel Briç Oyuncusu Nasıl Olunur ? 52′lik iskambil kağıdı ile 4 kişinin oynadığı briç oyunu oynaması zor olmayan ama iyi oynaması oldukça zor olan bir oyun. Briç kelimesinin tıpkı diğer her şeyde olduğu gibi Türkçe’den geldiği iddia edilse de bunlar dediğimiz gibi şimdilik iddia. Rivayetin birine göre 1900lü yıllarda Galata Köprüsü’nün altında briç oynayan İngilizler yüzünden oyuna briç denmiş.Bir diğer rivayete göre ise bir-üç kelimelerinin zamanla değişime uğramasından briç kelimesi ortaya çıkmış. Bir-üç kelimeleri ise oyun oynanırken bir elin yere serili olarak açık oynanmasından, diğer üç elin ise kapalı olmasından dolayı ortaya çıkmış. Neticede bizler bu oyunu Fransızlardan öğrenmişiz, bugün briç hakkında konuştuğumuz kavramların büyük çoğunluğu Fransızca. Bununla birlikte ingilizce kelimelerin varlığını da inkar edemeyiz.
Briç Nasıl Oynanır ?
Briç dört kişinin oynadığı ama ikişer kişinin ortak olduğu bir oyun. Yani tam olarak bir ortaklık anlaşması söz konusu. Oyunda dealer kartları dağıtan kişiye verilen ad ve her turda değişiyor. Kartlar“board” adı verilen kutulara konuyor ve üzerinde kimin dealer olduğu yazıyor. Aynı zamanda kimin kuzey, kimin güney, kimin doğu, kimin batı olduğu bu kelimelerin İngilizce karşılıklarının baş harfleriyle boardun üzerinde belirtilmekte. Dealer aynı zamanda oyunu başlatan kişi. Oyuncular önlerinde yer alan “bidding box” içerisinde bulunan kartlardan ellerini en iyi anlatan kartları seçerek sırayla önlerine koyarlar. Briçte fiili bir konuşma söz konusu değil, oyuncular kartlarla konuşur. En son konuşan oyuncudan sonra 3 kez üst üste pas geçilmesi durumunda oyun en yüksek ihaleyi veren kişide kalır. İhaleyi alan kişinin solundaki kişinin ilk kartı yere atmasıyla oyun başlar ve ihaleyi alan kişinin ortağı elini yere açar. İhaleyi alan oyuncu ortağını yönlendirerek hangi kartları atması gerektiğini söyler. Bu şekilde oyun tamamlanır. İhaleyi alan kişinin, söylediği el sayısı +6 el alması gerekir. Oyunun sonunda toplam el sayısı (el sayısına löve denir) karşılığı kadar puan oyuncuların hanesine yazılır.
Oyunun basit ve yüzeysel anlatımı bu şekilde. E ne var bunda ben de oynarım demeyin hemen çünkü bir oyuncuya gelebilecek ellerin sayısı: 635.013.559.600 ve daha size oyunun hiçbir kuralından söz etmedik. Burada artık olasılık, bilgi, zeka, hafıza, dikkat, strateji, iyi ortaklık, vb. devreye giriyor ve oyun daha karmaşık bir hal alabiliyor. Briç maalesef ülkemizde yeterince ilgi gören bir oyun değil. Genellikle kahvehanelere, zorlukla ayakta durmaya çalışan briç kulüplerine ve internete sıkışmış durumda. Okullarda eğitimi yok, yalnızca bazı üniversitelerde seçmeli ders olarak okutuluyor bazı üniversitelerin de öğrenci kulüpleri var. Eğer briç öğrenmek veya bilgilerinizi geliştirmek istiyorsanız hemen piyasadaki kitaplara saldırmanızı önermeyiz çünkü kafa karışıklığı yaratabilir. Eğer öğrenciyseniz öncelikle bahsettiğimiz seçmeli derslere ya da öğrenci kulüplerine yönelmenizi tavsiye ederiz. Eğer bu imkanlara sahip değilseniz bulunduğunuz ilde, hatta bazen ilçelerde de olabiliyor, kurulmuş olan briç kulüplerinden faydalanabilirsiniz. Briç kulüplerinde zaman zaman briç dersleri verilmekte, ancak her briç kulübünde mutlaka size briç öğretmek isteyecek bu işe gönül vermiş sıcakkanlı insanlar bulabilirsiniz. Ayrıca kulüpler brici sevdirmek, geniş kitlelere yayabilmek, farkındalık yaratmak için festivaller, turnuvalar düzenleme işlerini de yürütüyor. Örneğin Mersin Briç Kulübü dünyanın sayılı briç ustalarını Türkiyeli briçseverlerle buluşturmak için her yıl Eylül ayında bol ödüllü bir uluslararası festival düzenliyor. Yine de bunların hiçbirine erişemiyor ancak internete erişebiliyorsanız size tavsiyemiz tüm dünyadan briçseverlerin kullandığı http://www.bridgebase.com/ isimli siteye üye olmanız. Ücretsiz üye olunan bu sitede oyun oynayabilir, dünyaca ünlü oyuncuların oyunlarını“vüograph” adı verilen canlı yayınlarla takip edebilirsiniz. İlle de kitaplardan öğrenmek istiyorsanız dünyadan ve ülkemizden ünlü briç oyuncularının kitaplarını öneririz. Ayrıca Türkiye Briç Federasyonu’nun sitesinde de öğretici bilgiler bulabilmeniz mümkün.
Buraya kadar amatör briç oyuncusu nasıl olunur anlatabildik umarız. Profesyonel briç oyuncusu olabilmek içinse Türkiye Briç Federasyonu’na başvurup lisans almanız gerekli. Aksi takdirde Türkiye Briç Federasyonu (TBF) tarafından düzenlenen turnuvalara katılabilmeniz mümkün değil. Lisans için federasyonun resmi web sitesinden indirebileceğiniz adınıza doldurulmuş bir adet TBF Lisans Formu, TBF’nin (Garanti Bankası Bakırköy Şubesi TR 43 0006 2000 7060 0006 299477 IBAN numaralı (şube kodu 706, hesap no 6299477) banka hesabına lisans ücretinin ödendiğine ilişkin banka dekont aslı, 1 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanınızın iki yüzünün de okunaklı fotokopisi, belgelerin içine konacağı üzerinizde tam adınızın yazılı olduğu bir zarfı Türkiye Briç Federasyonu, Ulus İşhanı, A-Blok, Kat: 7, Ulus, 06050 Ankara adresine posta veya kargo ile göndermeniz yeterli. Ayrıca, bu belgeleri TBF Turnuvalarından önce turnuvanın yapılacağı salonda açılacak olan Lisans Başvuru masasına da iletmeniz mümkün. Lisans başvurunuzu yaptıktan sonra federasyon size lisans kartınızı yolluyor ve artık lisanslı bir briç oyuncusu oluyorsunuz. Briç lisansınızın süresi bir yıl, süre dolduktan sonra süreyi uzatmak amacıyla ücreti mukabilinde vize alabiliyorsunuz. TBF brici öğrenciler arasında yaygınlaştırmak için lisans ücretlerinde öğrencilere çok cüzi bir rakam uygularken, vizeleri ücretsiz veriyor aklınızda olsun.
Burada belirtmeden geçemeyeceğimiz tek nokta bunun gerçekten bir zehir olduğu. Briç oynama zehri damarınıza bir kez bulaştı mı kurtulmak zor ve zamanınızın çoğunu briç oynarken, düşünürken, okurken bulmanız işten bile değil. Her şeyde olduğu gibi brice de emek ve zaman harcadıkça karşılığını alıyorsunuz, ancak her zaman ne kadar engin bir denizin içinde yüzdüğünüzün farkında olarak.
Türkiye’nin en önemli briç oyuncularından 17 Ağustos 2012 tarihinde kaybettiğimiz Salvador Assael’in anısına..
#n #bri #z