Müftü Nasıl Olunur ? Müftü, toplumu İslam dini hakkında aydınlatan, din hizmetleri konusunda düzenlemeler veya denetimler yapan, hutbe ve vaaz konularını belirleyen, hac ve umre ile ilgili işlemleri yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosuna bağlı çalışan kişidir.
Müftü olmak isteyen kimselerin; okuduğunu anlama ve düşüncelerini söz ve yazı ile ifade edebilme gücüne sahip, başkalarını etkileyebilen, ikna edebilen, düzgün konuşma becerisine sahip, başkalarının duygu ve düşüncelerine duyarlı, yeniliklere açık, geniş görüşlü, insanlara yardım etmekten hoşlanan kimseler olmaları gerekir.
Müftü olmak için üniversitelerin İlahiyat Fakültelerinin İlahiyat Bölümü mezunu olmak gereklidir. Eğitim süresi 4 yıldır. Ayrıca 1 yıl süreli “Arapça Kur’an-ı Kerim Hazırlık Programı” uygulanır. Hazırlık sınıfı öğretim süresine dahil değildir. Öğrenciler öğretim yılı başında Arapça Kur an-ı Kerim’ den yeterlik sınavına alınırlar ve başarılı olanlar 1 yıl hazırlık okumadan doğrudan 1. sınıftan öğretime başlatılırlar. Ayrıca ilahiyat ön lisans programını başarı ile bitirenler de ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde İlahiyat lisans bölümüne dikey geçiş yapabilirler.
1 Mart 1993′ den önce İlahiyat Fakültesinden mezun olan kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açmış olduğu müftülük sınavına katılarak müftü olabiliyor ve atamaları yapılıyordu. 1 Mart 1993′den sonra yapılan düzenlemeyle; En az dört yıl süreli dini yüksek öğrenim (İlahiyat Fakültesi) mezunu kişiler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açtığı vaizlik sınavını kazandıkları takdirde, Stajyer Vaiz olarak atamaları yapılır. En az 1 yıl, en fazla 2 yıl stajyer vaiz olarak çalışırlar. Bu zaman içerisinde Başkanlıkça belirlenen süre boyunca hizmet içi eğitim kursuna alınırlar. Kursu başarı ile bitirenler il müftülüklerinde stajyer vaiz olarak çalışırlar. Stajyer vaiz olarak Müftülüklerde en az 6 ay çalıştıktan sonra, asgari 2 ay süre ile bir ilçe müftüsü gözetiminde görev yaparlar. Stajyerlik dönemlerindeki durumları ve idarecilik yapıp yapamayacakları müftülüklerce düzenlenecek olan Değerlendirme Raporu’nda belirtilir. Bu rapor Diyanet İşleri Başkanlığı’nca incelenir ve olumlu bulunursa kişinin stajyerliği kaldırılır. Vaizlikte stajyerliği kalkan, müftülük için yeterli bulunan ve başkanlıkça yapılan müftülük sınavını kazanan kişiler ilçe müftüsü olurlar.
Diyanet İşleri Başkanlığını temsilen 5 yıl süreyle ilçe müftülüğü görevini yürüten kişi İl Müftü Yardımcılığına terfi edebilir. İlçe müftülüğü ya da il müftü yardımcılığında 6 yıl çalışan ve toplam 10 yıl yüksek kademelerde görev yapan kişi ise İl Müftülüğüne terfi edebilir. Kişisel çabaları sonucu gösterdiği başarı ve alanında yaptığı hizmetlerle tanınmış ve 10 yıllık hizmeti olanlar Diyanet İşleri Başkanlığına kadar yükselme kaydedebilir.
İlahiyat Fakültesinden mezun olan ve mesleğe ilk defa Stajyer Vaiz olarak başlayan bir kişi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre 9. derecenin 1. kademesinden, İmam-Hatip Lisesi kaynaklı ise 9. derecenin 2. kademesinden aylıkla atanır. Müftü olarak atanan bir kişi kıdemine göre, bulunduğu derece ve kademeden aylık alır. İl müftülerinin çoğunluğu 1. dereceden aylık almaktadırlar.
#l #ft #n