Belfıtığı Hastası Nasıl Olunur ? Günümüzün kronik ve en çok ıstırap verici rahatsızlıklarından biri olan bel fıtığı omurlar arası disklerde çeşitli sebeplerle meydana gelen ve şiddetli ağrıya sebep olan bir rahatsızlıktır. Omurgayı meydana getiren kemik kısmın, yani omurların arasında, bağ dokusundan yapılmış diskler bulunmaktadır. Bu diskler nükleus pulpozus denilen yumuşak kıvamlı bir kısımdan oluşur. Bu vücudu dengede tutar. Ayrıca bu diskler arasında su bulunur. Yaşlanmaya bağlı olarak bu suda azalma
görülebilir. Ve disk dışarıdan gelen etkilere karşı daha hassas hale gelebilir. Bel fıtığının çıkış noktası budur.
Belirtileri: belin alt kısımlarında ortaya çıkan ağrı, Bundan sonra bacağa doğru yayılan ağrıdır. Öksürme, aksırma, ıkınma, eğilme gibi hareketler ağrıyı arttırır. Kısımlarda uyuşma bulunabilir, bazen his kaybı da vardır. Bazı vakalarda dizkapağı refleksi de azalmış veya kaybolmuştur.
Bel fıtığı nasıl olunur sorusuna verilen cevap şu şekilde olmaktadır:
– Ani zedeleyici basınç, omur çekirdeği içindeki basıncı o derece arttırabilir ki, kıkırdağımsı tabakalardan fıtık teşekkül edebilir. Her halde de omurlar arası mesafe daralır ve mafsalda kısmi bir çıkık meydana gelir. Böylece, omurilikten sinir köklerinin çıktığı delikler daralır. Böylece bel fıtığı oluşabilmektedir.
– Müzmin zorlanmalar da diskte değişikliklere sebep olurlar. Bu değişikliklerin, önce annulus fibrozusta olduğu kabul edilmektedir. Annulus fibrozus diskler arasında bulunan sert kıkırdaksı kısımdır. Buda bel fıtığına neden olabilmektedir.
Teknik manada sebebi ne olursa olsun asıl sebebi aşırı ağır kaldırmak, omuriliğin kaldıramayacağı hareketler yapmak vücudun dengesini bozmaktır. Yukarıda ki belirtilerden şüphelenen kişiler bir fizik tedavi uzmanına görünmeli, sert yatakta yatmalı, ağır kaldırmamalı ve ani hareketlerden kaçınmalıdır.
Bel fıtığı tedavi edilebilen bir hastalık olup , hastanın kendisini korumaması durumunda tekrar edebilecek ve hastayı sonraki dönemlerde felç bırakabilecek kadar tehlikeli bir hastalıktır.
Çok çeşitli tedavi yöntemleri bulunan bel fıtığı hastalığında ilk aşama tıp hekimlerine danışmaktır.