Aikidocu (Aikidoka) Nasıl Olunur ? Japonlar teknolojide deli gibi ilerleyip insanüstü ama insan icadı şeyler ortaya çıkarmadan önce, yani teknoloji henüz PlayStation’ı icat etmeye elverişli değilken, daha değişik ve yine tabiî ki insanüstü icatlarla karşımızdaydılar. İşte yaklaşık yetmiş yıllık bir geçmişi olan aikido da bu icatlardan bir tanesi. Tahmin edebileceğiniz üzere aikido bir Uzak Doğu felsefesi, savunma sporu ve tabii ki dövüş sanatı.
Modern anlamda aikido, birçok dövüş sanatının harmanlanması ve antrenmanlarında yanlışlıkla adam öldürmeden yapılabilecek hale getirilmesi sonucu doğmuş. Her yaşta her türlü insan tarafından uygulanabilir ve öğrenilebilir olması nedeniyle de çok tutulmuş ve dünyanın dört bir yanına yayılmış. Aikido’nun kelime anlamının ne olduğuna gelince, Ai(Uyum, sevgi, uyumlu olma, barış)-ki(enerji, güç)-do(yol, yöntem), kısaca “uyumlu enerji yolu“ denebilir, zaten Aikido felsefesi çevredeki her şeye uyum sağlayarak ortamda var olan her türlü gücü kendi yönetimine almak üzerinedir. Örnek vermek gerekirse iyi bir aikidocu üzerine gelen düşmanın enerjisini ve momentumunu yönetir ve nerdeyse hiç güç harcamadan rakibini yerden yere vurabilir.
Tam bu noktada kafanızda oluşan soruyu tahmin edebiliyoruz. Hayır, genelde aikidocular bunların hiçbirini dövemez. Eğer tekvando, karate, judo, güreş, kick boks vs. yapan ya da sadece iri yarı olan bazı arkadaşları dövmek için bu sporu yapıyorsanız yakında ağzınızı burnunuzu elinize alacaksınız ve de zaten çok yanlış yerdesiniz demektir.
Aikido isminden de anlaşılabileceği üzere sevgi ve barış yoludur. Az önce yukarıda belirttiğim arkadaşları dövemeyeceğinizi bilmenize rağmen hala aikidocu olmak istiyorsanız bilin ki aikido eğitimi aldığınızda ilk öğreneceğiniz şey şudur: Bir kavga anında yapacağınız ilk (ve genelde son) şey fiziksel temasın oluşmasını ne olursa olsun engellemektir. Bu anlamda aikidoyu yalnızca antrenmanda kullanacağınız modern bir dans türü olarak da düşünebilirsiniz.
Aikidocu olmak için herhangi bir yaş, din, dil, cinsiyet vs. sınırı yoktur. Eğer bir aikidoka olmak istiyorsanız, Türkiye genelinde çeşitli yerlerde bulunan Aikdo Dojolarına eğitilmek üzere başvurabilirsiniz. Dojo bu sporun icra edildiği mekândır ve aikidoka olduğunuzda en çok saygı duyacağınız şeylerin başında gelir, öyle ki ilerleyen zamanlarda kendisine selam vermeye doyamayacaksınız. Neyse, diğer popüler sporlar gibi Aikido da faaliyetlerini Türkiye’de bir federasyona bağlı olarak yapar.
Lisanslı bir aikidocu olmak istiyorsanız Türkiye Wushu Federasyonuna başvurmanız gerekir. Zaten eğer lisansınız yoksa Aikido eğitimi almanız da pek mümkün değildir, diğer dövüş sporlarında da olduğu gibi önce lisansınızı alıp herhangi bir sakatlık durumunda dojonuzun başını belaya sokmamanız gerekir. O yüzden Sensei’niz (Hocanız olur kendisi) size zaten bunları önceden uzun uzun anlatacaktır.
Osss…
Aikidonun geldiği noktayı da unutmamak için aşağıdaki maddeyi de okyabilirsiniz : https://www.nasilolunur.net/samuray-nasil-olunur.html