Akrobasi Pilotu Nasıl Olunur ? Akrobasi yerde yapılan, denge ve kıvraklığa dayanan bir gösteri sanatı. Akrobasi eğitimi denilen eğitimse aslında yerde yapılan bu gösteri sanatından ziyade ileri uçuş tekniği eğitimleri olarak adlandırılıyor. Aslında Avrupa’da tam da bu ileri uçuş tekniği eğitimlerine aerobasi eğitimleri deniyor, çünkü gökyüzünde herhangi bir araçla yapılan gösteriler aeorbasi olarak adlandırılıyor. Ancak biz de bu genel söyleyişe dayanarak bu yazıda akrobasi pilotu desek de aslında aerobasi pilotunu kastediyoruz, belirtelim.
Akrobasi eğitimi, pilotluk eğitimi almış kişilerin ayrıca alması gereken bir eğitim paketi. Bu eğitim paketini alan akrobasi pilotları akrobasi pilotu olabiliyor ancak düşünüldüğü kadar kolay değil. Bir kere dediğimiz gibi pilotluk eğitimi almış olmanız lazım, yani en azından temel uçuş eğitimi almış olmalısınız. Temel eğitimi ya da pilotluk eğitimi almış kişiler daha sonra bir eğitmen tarafından akrobasi eğitimi almalı. Bu eğitimlerde eğitmenler de öğrencilerle birlikte uçarak eğitimler gerçekleştiriliyor. Ancak akrobasi eğitimini almak da akrobasi pilotu olabilmek için yeterli değil. Çünkü akrobasi eğitimi almış pilotlar belli bir uçuş saatini doldurmak zorunda.
Bahsettiğimiz her şeyi tamamladıysanız da yine de akrobasi uçuşları hemen başlamak istemeyebilirsiniz. Çünkü akrobasi uçuşları görüldüğü kadar tehlikeli. Hele bir de g kuvvetine maruz kalmanın getirdiği tehlikeler var ki bu da işin görünmeyen kısmı. İyi bir akrobasi pilotu olmak isteyen kişinin oldukça disiplinli, sağlığına dikkat etmesi gereken, sinirlerine hakim ve de mantıklı düşünebilen, sakin yapıda bir insan olması gerekli. Saniyenin onda birinde küçük bir manevra alanında yapmanız gereken harekete karar verirken o anda karar vermediğiniz herhalde ortada olsa gerek.
Akrobasi pilotları, akrobasi uçuşları esnasında pozitif 9, negatifse 3 “g” arasındaki kuvvetlere maruz kalıyorlar, bunu da belirtelim. Ayrıca, G kuvvetinden haricinde yapabileceğiniz her hatanın da benzer şekilde hayatınıza mal olabileceği düşüncesi de aslında akrobasi pilotluğunun nasıl da riskli bir iş olduğunu ortaya koyuyor. Şöyle özetleyelim isterseniz. Herhangi bir yükseklikte g kuvvetine maruz kalırken çok kısa süreler içerisinde uçağın irtifası, hızı, konumu gibi faktörleri aynı anda düşünerek yapmanız gereken hareketleri gerçekleştirmelisiniz. Bunu istemek için sadece adrenalin yüksekliği yetmez, gerçek bir tutku olmalı.
Bununla birlikte bu işi hobi olarak yapmak isteyenler için de seçenekler mevcut. Kalbim dayanmaz diyenler için uçuş simülatörleri ya da bu işin heyecanın tatmak istiyorum diyenler için de küçük çaplı eğitimler düzenleten kuruluşlar mevcut, bilginize.
İşi bir adım ileri götürüp havada bize rengarenk şölenler sunan Türk akrobasi ekibi Solotürk’e katılmak istiyorsanız öncelikli Hava Harp Okulu’ndan mezun olmanız, sağlık testlerini geçmeniz ve F16 pilotu olmanız gerekli. Daha sonra F16 pilotları arasından tecrübe, toplam uçuş saati, uçuşlardaki performans gibi birçok farklı kriterin değerlendirilmesi sonucunda seçim yapılıyor. Tabi sayı oldukça sınırlı, söyleyelim.
Daha ayrıntılı bilgi almak için Solotürk’ün resmi web sayfası:
http://www.soloturk.tsk.tr/TR/Index.aspx
önce ben bir pilot olayım diyorsanız buyrun nasıl pilot olunur yazımız:
https://www.nasilolunur.net/pilot-nasil-olunur.html