Alzheimer Nedir ? Alzheimer’lı Nasıl Olunur ? Alzheimer hastalığı hakkında detaylı bilgiler okuyacaksınız, ancak bu bilgiler internettten derlenen bilgiler olup daha detaylı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Alzheimer hastalığı son dönemde sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan biri. Zamanla birlikte ilerleyerek beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkileyen bu hastalık adını 1906 yılında hastalığı keşfeden Dr. Alois Alzheimer’dan almış. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte bireyin karar verme ve çevre ile iletişim kurma yeteneği sınırlanır ve birey günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmede zorluklarla karşılaşır.
Alzheimer hastalığının sebepleri henüz bilinememekle birlikte birçok hastalığın sebebini teşkil eden genetik faktörler Alzheimer için de sebep olarak gösteriliyor. Alzheimer hastalığı için kesin bir teşhis yöntemi yoktur ancak bireyin fiziksel ve mental muayenesi yapılır. Hafıza kaybına yol açabilecek diğer hastalıkları ya da koşulları incelenerek devre dışı bırakılması sağlanır. Alzheimer hastalığı ancak beynin otopsiyle incelenmesiyle teşhis edilebilir.
Alzheimer hastalığının gelişimi erken dönem, orta dönem ve geç dönem olmak üzere üç evreye ayrılır ve erken teşhis Alzheimer için de oldukça önemlidir. Hastalığın belirtileri erken dönemde hafıza kaybı ile ortaya çıkar. Birey, geçmişini unutmaz ancak hastalığın ilerlemesi ile birlikte küçük unutkanlıklar ortaya çıkmaya başlar. Erken dönem genellikle bireyin çevresince yaşlılığa yorulur ancak dikkatle izlenmesi önemlidir. Erken dönemde birey konuşmada zorluk, hafıza kayıpları, zamanı şaşırma, bildiği yerlerde kaybolma, karar vermede zorlanma, depresif ve agresif davranma, hobilerine olan ilgisini kaybetme gibi davranışlarda bulunabilir. Orta dönem hastalığın ilerleme gösterip daha belirgin hale geldiği bir dönemdir. Bu evrede bireyin özellikle isimleri ve olayları hatırlamada unutkanlığı artar, yemek-temizlik-alışveriş gibi günlük yaşam aktivitelerini tek başına yapamaz, konuşma güçlüğü artar, halüsinasyonlar görebilir, kaybolma hali dışarda arttığı gibi evde dahi yaşanır hale gelir.
Bireye Alzheimer teşhisi konulmasının ardından ilaç tedavisi başlatılır. İlaç tedavileri Alzheimer hastalığını kesin olarak iyileştirmez, ancak semptomların hafiflemesinde veya kısmen düzelmesinde yol kat edilmesine yardımcı olur. İlaçlar özellikle dikkat, iletişim, hafıza bozukluğu, ilgisizlik, gerginlik, hayal ve hezeyanlar gibi belirtiler için kısmi düzelme sağlayabilir.
Alzheimer hastalığı ile ilgili olarak bireyin en fazla ihtiyaç duyacağı konu bakımı olacaktır. Özellikle hastalığın ilerlemesiyle birlikte görülen çevreye bağımlılık hali bu hususun önemini artırmaktadır. Başlangıçta kompleks işleri yapamayan hasta birey zaman içerisinde basit işleri dahi yapamayacak hale gelebilir. Eğer, bir Alzheimer hastası yakınıysanız ya da erken dönem Alzheimer hastasıysanız bilinçli bir şekilde davranarak ilerleyen dönemlerde başınıza gelebilecekleri öğrenmeli ve bunlara karşı hazırlıklı olmalısınız. Eğer bir hasta yakınıysanız öncelikle herhangi bir teşhis konmamışsa ve şüphe içerisindeyseniz önce tanı konması için tıbbi yardım alınız. Hastanız için evinde güvenli bir ortam oluşturun, özellikle unutkanlık ve zaman içerisinde gelişen fiziki hasarlar güvenlikli olmayan ortamlarda ciddi sıkıntılar yaratabilir. Özellikle banyo, mutfak, merdiven gibi tehlikeli olabilecek alanlar ile kilitlenmesi gereken dış kapı, balkon, pencere gibi alanları atlamayın. Unutkanlık, sinirlilik, depresiflik gibi semptomlar hasta bireyin davranışlarını değiştirebilir, bu tip durumlarda anlayışlı ve sevecen olmak, duygusal destek sağlamak önemlidir. Özellikle hastanızın sosyal iletişimini artırma yönündeki çabalarınız hastanıza iyi gelecektir.
Hasta ve hasta yakınlarına Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgi sağlama, hasta yakınlarına rehberlik etme ve toplumda Alzheimer hakkında farkındalık oluşturma gibi amaçlarla kurulmuş olan Alzheimer Vakfı ülkemizde bu konuda öncülerden. Sizler de Alzheimer hastaları için Vakfa bağışta bulunabilir ya da etkinliklerde gönüllü olarak görev alabilir. Modern çağın zor hastalıklarından biri olan Alzheimer belirsizliğini sürdürüyor ve birçoklarının yaşamlarını zorlaştırıyor. Ama toplumsal duyarlılık sayesinde hasta ve hasta yakınlarına yardımcı olmak elimizde. Hastalık ve vakıf hakkında daha ayrıntılı bilgi için: http://www.alz.org.tr/