Anjin Nasıl Olunur ? 5-15 yaş grubunda çok rastlanan anjin hastalığı kendi yaptığı zarardan daha çok, vücudun başka yerlerinde çeşitli organlarda meydana getirdiği dolaylı bozukluklar (komplikasyonlar, iltihaplar) sebebiyle oldukça önemlidir. Orta yaşta çok görülmeyen anjinin birden fazla belirtisi bulunmaktadır.
Anjinin belirtilerini sıralamak gerekirse; bademcikler kızararak şişmeye başlar, boğaz kıvrımları arasında iltihap toplanması, yutkunma güçlüğü, boğazda şiddetli ağrı, 39 – 40 dereceye varan yüksek ateş, kol ve bacaklarda ağrılar belli başlı belirtileri arasında sıralanabilir. Anjin eğer tedavi edilmezse böbrek iltihabına, özellikle kız çocuklarında ateşli romatizmaya, toplardamar iltihaplarına dönüşebilir.
Anjinin oluşma nedeni yediğimiz gıdaların ve ağzımızdan soluduğumuz havanın, ayrıca hasta insanların havaya karışan mikroplu tükürük damlacıklarının ve bu damlacıkların içinde bulunan yüzlerce mikrobun solunum esnasında boğaza takılarak bademciklere veya “Farinks” ismi verilen boğazın yan arka duvarına yerleşmesi ve burayı iltihaplandırmasıdır. Anjine neden olan asıl mikrop grubu Hemolitik streptokoktur.
Bu rahatsızlığa yakalananların vakit geçirilmeden doktora gitmesi, tedaviye başlaması ve özellikle yatak istirahatleri ile ılık sıvılar alması gerekmektedir.