Apandisit Nasıl Olunur ? Apandisit Neden Patlar ? Apandisit Nasıl Patlar ? Apandisit; körbağırsak üzerinde bulunan apandisin iltihaplanması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu kısmın cerrahi operasyon ile kesilip alınması ile tedavi edilebilir. Apandis 9 cm boyunda kalın bağırsağın bir uzantısıdır. Aşağıda açıklayacağımız çeşitli nedenlerle iltihaplandığı taktirde bacaklarda kasılma, ağrı, apandisin olduğu sağ kasık bölgesinde ağrı oluşturur. Geç kalınması durumunda patlayabilir ve hayati tehlike oluşturabilir. Peki apandisit nasıl olunur yani apandis nasıl iltihaplanır dersek bunun bir çok farklı nedeni bulunmaktadır.– Bunlardan birisi küçük dışkı parçalarının bu organı tıkamasıdır. Apandisten besin geçmez ancak kalın bağırsak sonunda yer alması hasebiyle dışkı parçaları buraya ulaşabilir ve tıkadığı takdirde iltihaplanmasına neden olabilir
– Enfeksiyona bağlı tıkanma. Vücudun her hangi bir yerinde oluşan enfeksiyon buranında şişmesine neden olabilir ve apandistin ağzını kapamasına neden olabilir
– Yutulan yabancı cisimlerin burayı tıkaması sonucu apandisit olunabilir. Mesela karpuz çekirdeğinin kalın bağırsaktan geçerek buraya ulaşması sonucu apandis iltihaplanması oluşabilmektedir.
– Organ içi basıncın artması apandiste neden olabilmektedir.
– Safra taşının apandisi tıkaması sonucu apandisit oluşabilmektedir.
– Ayrıca bu organ mukozasının iltihaplanması da apandiste neden olabilmektedir.
Apandisit dediğimiz gibi şakaya gelmez bir rahatsızlıktır. Önlem alınmadığı takdirde karın zarının iltihaplanmasına ve ölümlere neden olabilir. Bu nedenle karnın kasık bölgesinin sağ alt tarafında veya bacakta hissedilen uzun süreli ağrılar varsa vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki apandisit ameliyatı en basit yapılan ameliyatlardan birisidir.
Apandist şüpheniz varsa doktora gitmelisiniz. Bazen parmaklarınızın üzerinde yukarıya doğru iyice gergin durup aniden topuklarınızı yere vurarak aşağı inmek gibi yöntemlerle ağrınızın olup olmadığını kontrol edebilirler. Bunu sadece bir örnek olarak veriyoruz, hekime başvurmayı ihmal etmeyin.
apandist ameliyatları kaç saat sürer ? apandist ameliyatının riskleri nelerdir? ameliyatsız çözüm var mıdır? Cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler.