Asimile Nedir ? Asimile Nasıl Olunur ? Eski bir Almanya dışişleri bakanının “en iyi entegrasyon asimilasyondur” önermesinin ardından fazla bir süre geçmedi. Yurt dışındaki akrabalarını, soydaşlarını düşünerek bu yazıyı okumak belki de doğru bir bakış açısı olacaktır diyelim ve sözlerimize başlayalım:
Asimilasyonun kelime anlamıyla başlayalım elbette. Burada bahsedilecek sosyolojik anlamda asimilasyonun sözlük karşılığı değişim olsa da, biliyoruz ki bu büyük bir gücün arasında eriyip yok olma anlamı taşıyan trajik bir sözcüktür aslında. Postmodernite alt kültürün ve yerelin korunacağı ümidini aşılasa da asimilasyonun önüne geçmek sanıldığı kadar kolay değil. (bu arada postmodern nasıl olunur yazımızı okuyabilirsiniz).
Kültürel asimilasyon, özümleme iki türlü gerçekleşebiliyor günümüzde. İsteğe bağlı ya da zorla. İsteğe bağlı, yani kendiliğinden asimilasyon olur mu demeyin. Yukarıdaki örneğimizi düşünelim. Almanyadaki göçmenlerin artık üçüncü, dördüncü kuşaktakileri çoğu zaman kökenlerinden başka nerede Türk kültürünü yaşamaktalar ya da hangi kültüre aitler bir soralım? Dolayısıyla burada bir kendiliğinden tercih etme durumu ortaya çıkıyor ve, sosyalizasyonun üç ayağı olan medya-aile-okul’un da devreye girmesiyle “10’a kadar sayamayan Türk Futbolcu” gibi spor-magazin manşetleri ortaya çıkıyor. Oysaki bir kişi asimile olsun olmasın, kimliğinin ne olduğunu belirleme hakkına sahiptir. Dolayısıyla kimse bu tercihlerinden dolayı bireyi eleştiremez, belki sistem eleştirisi yapılabilinir.Asimilasyon bir soykırım değildir, ancak kültürel anlamda baskın kültür ile azınlık kültürünü baskılayarak azınlık kültürünün yok olmasıyla asimilasyon tamamlanmış olur diyebiliriz. Asimile nasıl olunur sorusunun kaba cevabı budur diyebiliriz.
Ayrıntılar da tartışmalı olabileceği gibi, günümüz şartlarına bakacak olursak, hayat mücadelesi, geçim derdi gibi sıkıntılarla başa çıkmak için kültürel anlamda asimilasyona uğramak hala kolaydır. İnsanların kim olduğunun değil ne yaptığının önemli olduğu dünyamızda artık babadan oğula işler devredilmiyor. Bu görece iyi bir şey olsa da mevcut rekabet alanlarının dışına çıkamayan insanın herhangi bir kültürü savunacak enerjisi de kalmıyordur belki de.
Üstelik küreselleşme gibi karmaşık bir kavramın içerisinde şekillenen kültürlerin asimile olmasından bahsetmek bu kadar kolay değil. Dolayısıyla daha ayrıntılı çalışmalara bakmakta fayda var.
Son olarak devlet kavramı denince somut ilk kavram olan coğrafyanın da asimilasyonu kolaylaştırdığını belirtmek gerekiyor.
#n #k #bir