Özellikle ülkemizde anne babalarla birlikte öğrencilerinde en çok ilgisini çeken bir meslek olan subaylığın temellerinin atıldığı yer olan askeri liseler, askeri ve pozitif bilim dersleri ile 13 – 16 yaş arası gençleri mesleğe alıştırmak için kurulmuş kurumlardır. Dünya da olduğu gibi ülkemizde de son 200 yıldır artık profesyonel bir meslek halini alan subaylık için küçük yaşta eğitim verilmesi ve bu eğitimler neticesinde genç dimağların ülkesi için fedakarlık yapacak bireyler haline getirilmesi çok mühimdir. İlk kez 1789 yılında Osmanlı Padişahı II. Mahmut zamanında Harbiye-i Umumiye adıyla temelleri atılmış 1839’da Kuleli Askeri Lisesi (o zamanki adıyla Kuleli Harp Okulu) ile de güçlenmiştir.
Halen ülkemizde Kuleli askeri lisesi (İstanbul), Işıklar askeri lisesi (Bursa) , Maltepe askeri lisesi (İzmir) ve Heybeliada deniz lisesi (İstanbul – denizci yetiştirmek için) olmak üzere dört adet askeri lise mevcuttur.
– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak (Çifte vatandaş olan adaylar 18 yaşına gelmelerini müteakip diğer ülke vatandaşlığından çıkmayı yazılı olarak taahhüt etmeleri halinde, çifte vatandaşlığa sahip olmaları Askerî okullara girmelerine engel teşkil etmez)
– Kendisi ve aile bireyleri, kusursuz ahlak ve karakter sahibi olmak
– Evli, dul, nişanlı olmamak, bir kadınla nikâhsız olarak birlikte yaşamamak
– Tutum ve davranışları ile yasa dışı siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü ideolojik görüşleri benimsememiş, bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya karışmamış olmak,
– Herhangi bir nedenle Askerî okullardan çıkmamış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak,
– Toplumca ayıp sayılan ve toplumca uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve halen çalışıyor olmamak,
– Yapılacak özel güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak
Bu özelliklerden bazılarının göreceli olduğu düşünülse de en son madde de yer alan özel güvenlik soruşturması ile belirleneceklerdir. Sağlıkla ilgili özellikler ise şunlar olmalıdır:
– TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin TSK Askerî Okullarına girecek öğrenci adaylarına ilişkin sağlık niteliklerine uygun olmak
– Sevk edileceği Askerî hastaneden “ASKERÎ ÖĞRENCİ OLUR”, “ASKERÎ ÖĞRENCİ OLUR, UÇUCU YETİŞTİRMEYE ELVERİŞLİDİR” ve “ASKERÎ ÖĞRENCİ OLUR UÇUCU YETİŞTİRMEYE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR” kaydını içeren sağlık raporu almak,
Öğrenim ile ilgili özellikler:
– Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim okullarından, sınavın yapıldığı yılın Haziran döneminde doğrudan mezun olmak (Lise sınıflarında (hazırlık dahil) öğrenim görenlerin başvurusu geçersizdir.),
– Okul bitirme derecesi (son beş yılın ortalaması) Askerî Liseler için en az 3,50, Astsubay Hazırlama Okulları için en az 3,00 olmak,
– Yurtdışındaki okul mezunları için (bu durumdaki adayların da sınavın yapıldığı yılın Haziran döneminde doğrudan mezun olmaları gerekmektedir.) bu okulların bir mesleğe yönelik olmadığını ve ilköğretim okullarıyla denkliğini belirten, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış belgeye sahip olmak (Bu belge yazılı sınav sonucunda Kuvvet Komutanlıklarınca belirlenen baraj puanı aşıldığı takdirde İkinci seçim aşamasına gelirken adaylar tarafından yanlarında getirilir).
– Giriş yılında yapılacak ALS ve ikinci seçim aşamasında başarılı olmak ve Kuvvet Komutanlıklarınca belirlenen kontenjan içinde bulunmak.
Yaş – Boy ile ilgili özellikler:
– Giriş yılında en çok 16 en az 13 yaşında olmak (Yaş hesaplamalarında öğrenci alımlarının yapıldığı yıl esas alınır. Ay ve gün farkları dikkate alınmaz.)
– Her ne sebeple olursa olsun yaş düzeltmesi yaptırmış olanların düzeltmeden önceki yaşları geçerlidir.
– TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esas alınarak başvuruda bulunan adaylardan yaşlarına göre istenen boy ve ağırlıklarını gösteren standartlara uygun olmak.
ASL Askeri Liselere giriş sınavıdır. Yazılı sözlü mülakat ve bedeni yetenek sınavından oluşur. Yazılı sınavda Fen bilgisinden 23, Matematikten 22, Sosyal bilimlerden 24, Türkçe’ den 25 net yapanlar minimum sınırı geçmiş olurlar. Sözlü mülakatta ise Diksiyondan, askerlik mesleği hakkındaki görüşlerine, muhakeme gücünden, psikolojik dayanıklılığına, analitik düşünce gücünden genel kültüre kadar her bir konu sınanır. Bedeni yetenek sınavında ise 85 sn’de 400 mt koşu, Durarak uzun atlamada en az 160 cm, 1 dk’da 30 mekik, 7 metre basketbol topu fırlatma konularında sınav yapılır. Bu sınavları başarı ile veren sağlık kurulundan da geçen adaylar sınavı kazanmış sayılır ve intibak eğitimine alınırlar. İntibak eğitimi adayların okullara adapte olup olamayacağının ölçülmesidir. İntibak eğitimini sorunsuz atlatan aday askeri lise öğrencisi olarak öğrenim hayatına devam eder.
Kızlar subay olamıyor mu ?
Herhalde olmuyor kardeşim .
Oluyor tabi
Askeri Lise Okuyup Komando Olunurmu?
Tekrardan merhaba askeri okula bende katılmak istiyorum yardımcı olurmusunuz daha öncede başvuru yapmıştım arz ederim…
9. sınıflar als sınavlarına girebilir mi? 8. sınıfım ve 2 gün önce als sınavları olmuş duyunca çok üzüldüm. Pilot olmak istiyorum ve askeri pilotlukla mesleğe başlamak benim için daha iyi bir seçenek.
Neden kızlar için askeri liseye alım yok ya herşey uyuyo bi tek kız olmam yüzünden giremiycem neden ayrımcılık yapıyosunuz
Arkadaşlar 2021 tarihindeyiz şuan ama askeri liseler kapanmış her kimi arasam hepsi kapanmış
açılmıyacakmı yardımcı olursanız sevinirim…
15 temmuz dan sonra tüm askeri liseler kapatılmış…
Ve okuduğum yazılara göre açacaklarını da zannetmiyorum.
Ben liseyi bitirdim Akskeri okula başvuar bilirmiyim
Lise mezunuysan 20 yaşına kadar Harp okullarına ve 21 yaşına kadar astsubay meslek yüksekokullarına girme imkanın var