Avukat Nasıl Olunur ?

Avukat Nasıl Olunur ? Avukatlık dünyada bilinen tarihiyle 13.yy’da oluşmaya başlamıştır.1861 yılından bu yana da ülkemizde mesleki varlığını sürdürmüştür.  Günümüzün yine en popüler mesleklerinden biri olan avukatlığın belki de en cezbedici özelliği kendi işinin patronu olabilmektir. Zira hukuk bürolarında veya kamuda çalışmadığınız müddetçe yapabileceğiniz avukatlık mesleği ancak kendi ofisinizi açmanızla gerçekleşecektir.

Avukat olabilmek için ilk yapılacak şey pek tabi ki lise mezunu olup LYS (Lisans Yerleştirme sınavında)  hukuk fakültesini kazanmaktır. Türkiye’de hali hazırda 32 tane Hukuk Fakültesi olup bunun 16 tanesi vakıf üniversitesidir. Vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerinin puanları 315 – 441 Aralığında iken Devlet üniversitelerinin taban puanları 460 – 501 aralığındadır. Hukuk fakültelerinin en önemli özelliği, ezberin ve muhakeme gücünün en üst noktada kullanıldığı yerler olmasıdır. . Üniversitede görülecek derslerden bazıları : Bu dört sene boyunca hukuk fakültesinde alınacak dersler: Hukuka Giriş, Medeni Hukuk, Roma Hukuku, Anayasa Hukuku, İktisat, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, Medeni Yargılama Hukuku, Ceza Yargılamaları Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Maliye Vergi Hukuku, Genel Kamu Hukuku, İcra ve İflâs Hukuku, Devletler Umumî Hukuku, Devletler Özel Hukuku, Adli Tıp, Türk Hukuk Sosyolojisi.

Avukat Nasıl Olunur ?

Hukuk fakültesi bittiği taktirde ikinci aşamaya geçebilirsiniz. Eğer avukat olmaya karar verdiyseniz okulun bitmesiyle birlikte avukatlık stajına başlamanız gerekir.  Avukatlık stajları genelde tanıdık avukatların yanında yapılmasıyla meşhur olmakla birlikte, son dönem modası büyük hukuk bürolarında (şirketlerinde) avukatlık stajı yapmaktır. Bir yıl süren avukatlık stajının ilk 6 ayı mahkemede, ikinci altı ayı en az beş yıl deneyimli bir avukatın yanında yapılmaktadır.  Unutulmaması gereken bir durum var ki avukatlık stajı baronun gözetim ve denetimi altındadır ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda öngörülen şartlar dahilinde yapılır.  Ayrıca avukatlık stajı yapan şahıs bu süre zarfında gelir getirici bir işte çalışamaz. Avukatlık stajı yaparken ikinci bir iş yapmak bu anlamda sizi sıkıntıya düşürebilir. Ayrıca staj sonunda avukatlık sınavı yapılması öngörülüyordu ancak hala kesin bir sonuca varılmadı bu konuda. Staj sonu avukatlık sınavı için güncel bilgiler ve diğer konularla ilgili gelişmeler varsa bu yola(avukatlık) girmeden önce iyice araştırılmalıdır.

Avukatlık stajının bitmesiyle birlikte avukat adayı, Türkiye Barolar Birliği’ne stajının bittiğini bildirir ve ruhsatının almak için başvurur. Gerekli incelemelerden sonra Türkiye Barolar Birliği Avukatlık ruhsatını verir.

Avukat olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve hukuk fakültesi mezunu olmak dışında bazı şartlarda mevcuttur. Mesela mülga şartı ve kayıtlı olunacak baronun ikametgahında bulunmak gibi.

Kız istemelerinde popüler meslek olarak aklımıza kazınan avukat olma yolunda size başarılar dileriz.

“Kibir, benim en gözde günahımdır”

Şeytanın Avukatı’ndan…

One comment

  1. Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık. Ancak merak ettiğim bir husus var. Mülga şartı nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!