Ayak Nasırı Nasıl Olunur ?

Ayak Nasırı Nasıl Olunur ? “Hiçbir şeyden çekmedi dünyada, Nasırdan çektiği kadar; Hatta çirkin yaratıldığından bile, o kadar müteessir değildi” diyordu Orhan Veli. Hemen hemen çoğu kişinin çektiği ayak nasırı acısı, şairlere şiir yazdıracak ve hatta ayaklarına tabanca ile ateş açtıracak kadar ciddi ve büyük bir acıdır. Evet yanlış duymadınız. Pakistan da ayak nasırı olan bir kadın ilk önce nasırı jiletle kazımaya çalışıyor, beceremeyince de çekip tabancayı ateş ediyor ayağına. Tabi nasırdan kurtuluyor ancak olan iki parmağına oluyor. Parmak feda edecek kadar acı verici bir rahatsızlık olan ayak nasırının nasıl oluştuğunu merak ediyorsanız yazının devamına bakın.

Nasır, kollozite denen ayak ve ellerde görülen beyaz ve sarı renkteki deri kalınlaşmalarıdır. Bu durum ilerledikçe nasırın altındaki deri hücreleri iltihaplanır, ağrı ve rahatsızlık verir. Sinir uçlarını etkileyerek acıya neden olur.

Ayak Nasırı Nasıl Olunur ?

Nasır sürekli basınç ve sürtünmeler sonucu oluşur. Cilt sürtünme veya baskı nedeniyle belli bir bölgede tahriş hissettiği zaman kalınlaşarak tepki verir yani nasır oluşturarak o bölgeyi korumaya alır. Bu nedenle nasırın tanımı en basit şekliyle cildin korunma amaçlı olarak kalınlaşmasıdır. Vücutta nasır oluşan bölgelerin çoğu vücudun belli bir ağırlık taşıyan bölgeleridir. Bu kalınlaşma sadece ayakta olmayabilir ancak nasırın en yoğun göründüğü bölge ayaklar olduğundan genellikle Ayak nasırlarından söz edilir. En sık rastlanan nasır “helloma dura (HD)” olarak adlandırılan ve yürürken parmağın üst tarafının ayakkabıya temasından oluşan nasırdır. Daha yumuşak olan nasırlar “helloma molle (HM)” iki parmak arasında oluşan türlerdir.

Ayrıca sürekli el işi yapanların avuçlarında, ayakkabının vurduğu bölgelerde, gitar ve benzer müzik aleti çalanlarda sıklıkla görülür. Ayrıca sıkı çorap, yüksek topuk ayakkabı giyenlerde de görülür. Ortak görüş ayak terlemesinin yoğun olduğu kişilerde nasır görülme olasılığı daha da yüksektir. Nasır oluşmasında ikinci bir neden de genetik olmasıdır.

İlerlemiş olmayan nasırlar için doktorunuzun verdiği merhemler ya da bantlarla çözüm alabilirsiniz. Ancak ilerlemiş nasırlardan kurtulmak için cerrahi müdahale gerekebilir.

One comment

  1. üf bir kurtulamadık şu dertten.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!