Basur (Hemoroid) Nasıl Olunur ? Basur yada tıp literatüründeki adıyla hemoraid günümüzde bir çok insanda maalesef görülen bu rahatsızlık hakkında bilgileri sizin için bir araya getirdik. Mayasıl, babasıl, basur, hemoroit, gibi çeşitli isimlerle adlandırılan bu rahatsızlık özellikle Türk erkeklerinin olmazsa olmazı, başının belasıdır. Az sonra nasıl basur olunacağı kısmına geçtiğimizde de anlatacağımız gibi, ülkemiz erkeklerinin acı, tuzlu, yağlı yemek sevdası, spor yapmaması, sabahtan akşama kadar oturması sonucu başımıza musallat olmuş bir rahatsızlık olan basurun ana mantığı şudur: makat içinde bulunan toplardamar ve bağ dokusu yumrularında sıkıntılar olması, bunların iç ve ya dış yara halini almasıdır. Buradan anlayacağımız iki tür hemoroit vardır.
Basur (Hemoroid) Türleri ve Tedavisi
Dış hemoroit bu damarların dışa salkım olarak sarkması şeklindedir. Çok ağrılı, kaşıntılıdır. İç hemoroitler ise içte bulunur ağrı yapma. Ancak buda kendi içinde evrelerden oluşur. Bu evrelerin sonunda dış hemoroite dönüşebilir.
Basur acılı bir hastalıktır. Bu şekilde bir hastalığa nasıl yakalanılır, basur nasıl olunur sorusunu aklınızda geçiriyorsanız aşağıda yazdıklarımıza bakabilirsiniz:
– Devamlı surette oturmak.
– Tuvalette çok ıkınmak
– Kabızlık ya da ishal
– Ağırlık kaldırmak, ata binmek, bisiklete ve ya motosiklete binme, kürek çekme
– Şişmanlık
– Gebelik
– Yaşlılık
Bunlar basur olunmasında etkili olan başlıca faktörlerdir. Bunun yanında makatta yanma, kaşıntı, acı gibi hisler varsa vakit kaybetmeden doktora gidilmesi gerekmektedir. Kimi basur türleri için cerrahi müdahale gerekebilirken kimileri sadece ilaç tedavisi ile geçebilmektedir.
Eski Bizans minyatürlerinde bile basurun verdiği sıkıntılardan bahsedildiğine göre gerçekten dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Zira ileride başka durumlara çevirme olasılığı vardır.