Belçika Vatandaşı Nasıl Olunur ? Belçika’ya giden uçağın kargo bölümüne saklanınca, uçak havadayken donarak hayatını kaybeden Afrikalı genç de bu güzel ülkeye daha iyi hayat standartları elde etmek için gidiyordu muhtemelen. Her yıl birçok Afrikalı bu düşlerle Avrupa’nın çeşitli bölgelerine mülteci olarak gidebiliyor. Sizin hayaliniz çok farklı olabilir ama Belçika vatandaşı olmak için bir uçağın kargo bölümü kesinlikle yanlış yol.
Belçika’nın vatandaşı olabilmek için doğru yollar nedir peki? Bunun için pek çok gurbetçinin yaşadığı Belçika’nın vatandaşlık kanunu başta olmak üzere biraz mevzuatı incelemek gerekiyor.
Belçika vatandaşı olmanın bir kaç yolu var. Birisi, yetişkinlerin başvurabildiği beyan yoluyla geçiş, diğeri evlilik, bir diğeri evlat edinme gibi kabuller, bir de tabi Belçika’da doğum.
İlk yol Belçika’da doğmak. Bu muhtemelen sizin için geçerli değil artık ama belki henüz dünyaya gelmemiş bir çocuk gündemde olabilir. Kanuna ;
1 Ocak 1967’den önce doğduysanız ve eğer kanuni anne ve babanız Belçika vatandaşı ise, evlilik dışı bir doğumda da madde geçerli),
Eğer 1985 ve sonrası doğumlu ve başka ülkede doğduysanız, bir kere 30 Haziran 1960’tan önce Belçika Kongosu veya Belçika’da doğmuş bir ebeveyne sahip olmanız gerekiyor. 1 Temmuz 1962’den önce Rwanda veya Brundi’de doğmuş da olabilir. Evet bu kısım biraz zor gibi.
Ancak eğer ebeveyn son on yılda beş yıl Belçika’da yaşamış ise gereken şartlar sağlandığında Krallığa bir başvuru olabilir. Yani, Belçikanın Kongosunu filan geçelim, anladığımız kadarıyla uzun süreli göçmenlerin çocuklarının Belçika vatandaşlığına geçişleri mümkün. Tabi ailelerinin istemesi durumunda.
Eğer siyasi mülteci ya da vatansız olarak Belçikada’ysanız hatta 2 yıldır da oradaysanız Belçika vatandaşı olabiliyorsunuz. Normalde gerekli şartlar sağlandığında ikamet süresi üç yıl. Bunun için en az 18 yaşında olmanız ve yabancılar bürosunun vs. istediği rapor ve belgelerle başvuruda bulunmanız gerekiyor. Buna naturalisation diyorlar. Burada önemli olan samimi olarak Belçika’ya olan bağınızı ispatlamanız. Gerçekten burada yaşıyor ve arkadaş çevresi iş vs. gibi bağlarınız var mı. Ayrıca 18-22 yaş aralığında iseniz ve altı yaşınıza kadar ebeveynlerinizle birlikte Beliçika’da en az bir yıl yaşadıysanız, son 12 aydır Belçika’da iseniz,14-18 yaş arası Belçika’da yaşadıysanız ya da son 9 yıldır sürekli ikamet ediyorsanız vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz. Son iki madde için istisna olarak Belçikalı bir ebeveynlere sahip olanların bu iki şartı sağlamalarının şart olmadığını anladık.
Yine 18 yaşını geçtiniz ise başka şekillerde de Belçika vatandaşı olabilirsiniz. Eğer; Belçika’da doğmuş ve kesintisiz Belçika’da yaşıyor iseniz, yedi yıl boyunca resmi oturum belgenizle Belçika’da iseniz(süresiz oturum belgesiniz almış olmalısınız), ebeveynlerden birisi Belçikalı ise(başvuru sırasında) sıkı kontrollerden ve istenecek diğer belgelerden sonra belki de Belçikalı oluverirsiniz.
Geldik evliliğe. Allah mutlu mesut etsin. Ancak öyle hemen Belçika kanunları vatandaş etmiyor. En az altı ayı eşinizle birlikte olduğunuzda başvurunuzu yapıyor, en az üç yıl Belçika’da birlikte ikamet etmeniz gerekiyor sevgili çiftler.
Tüm bu yollar, kesin olarak Belçika vatandaşlığına kabul edileceğiniz anlamına gelmiyor. İncelemeler yapıldıktan sonra Kraliyet onayı almanız lazım. Öğrendiğimiz kadarıyla bu, çoğunlukla birkaç ayda sonuçlanıyor.
Sizlere yardımcı olması açısından aklımızın yettiğince bir şeyler toparladık ama siz yine de Belçika Dışişleri Bakanlığı internet adresindeki yönergeleri ve değişiklikleri takip edin. Ayrıca Belçika Konsolosluğumuzla ya da Belçika’nın Türkiye Elçiliği ile irtibata geçebilirsiniz.
“Irmağı takip eden, denizi bulur.”
Belçika atasözü