Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında Memur Nasıl Olunur ? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarihçesi 1848 Nafia Nezaretine kadar gitmektedir. Bu kadar eski bir bakanlık olmasının nedeni ise eskiden bugüne toprak ve sair taşınmazların hep sıkıntılar oluşturması ve sıkıntıların devletçe bir türlü çözüme kavuşturulma isteğidir. Bakanlık bugünkü ismini 2011 yılında almıştır. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve İller Bankası da bu bakanlığa bağlı kuruluşlardır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında çalışacak memur çoğunlukla evrak ve özlük işleri ile ilgili olarak çalışabilmektedir. Buna mukabil Bakanlığa bağlı herhangi bir birimde çalışabilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında memur kadrosunda çalışabilmek için aşağıdaki şartları taşımak gerekmektedir:
– Türk vatandaşı olmak.
– 18 yaşını tamamlamış olmak,
– Kamu haklarından mahrum bulunmamak
– Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
– 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak (Askerliği yapmış olmak veya tecil ettirmiş olmak veya askerlikten muaf olmak)
– Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak (Özürlü kadroları hariç)
Mezun olunması gereken bölümler ise;
– 4001 niteliğine göre tüm lisans mezunları bu kadroya girebilmektedir.
Her hangi bir en az 4 yıllık lisans bölümünden mezun olan ve yukarıda saydığımız şartları taşıyan adaylar çift senelerde yapılan KPSS’ ye girmelidirler. KPSS’de genel yetenek ve genel kültür alanındaki soruları cevaplayan adaylara KPSS B grubu puan gelir. Bu puana göre aday tercihlerini yapabilir.