Çömlekçi Nasıl Olunur ? Geçmişi M.Ö. 5000 yılına dayanan bir meslek olan çömlekçilik, gündelik hayatta insanoğlunun özellikle yeme içmesi ile ilgili birçok soruna çözüm bulan bir sanat dalıdır. Özellikle Anadolu topraklarında çok eski zamanlardan bu yana yapılmış tarihin en eski mesleğinde başlarda sadece tek düze yapılan çömlekler zamanla bir sanat harikasına dönüştürülmüş sadece ihtiyaçlar için değil süs amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır.
Çömlek killi çamurdan elle veya çömlekçi çarkından geçirilerek, çeşitli ölçülerdeki kalıplara dökülerek biçimlendirilen ve fırında pişirilerek sırlanan veya sırlanmadan yapılan toprak çanaktır. Eskiden daha çok insan gücü kullanılarak yapılırdı. Öyle ki killi toprağı iyice yumuşatmak için tokmaklarla dövülür içindeki çakıl ve taş parçaları un ufak edilirdi. Ancak günümüzde daha modern sistemler kullanılmaktadır. Çömlek Anadolu’da veya Ortadoğu, Afrika, Uzakdoğu gibi dünyanın uzak coğrafyalarında halen bir mutfak gereci olarak kullanılmaktadır. Ancak çoğunlukla süs eşyası olarak değer kazanmıştır.
Çömlekçi olmak isteyen kişiler için birçok yol ve metot bulunmaktadır. Bunları maddeler halinde sıralayabiliriz:
– İlk akla gelen yöntem usta çırak ilişkisi ile bu mesleği öğrenmektir. Geleneksel çömlekçilik yapan bir ustanın yanında çırak olarak başlayan bir kişi el becerisi ve kapasitesine göre 1 yıldan daha kısa bir zamanda çömlekçiliğin her türlüsünü öğrenebilir ve zamanla ustalığını geliştirebilir. Bu tip ustalar daha çok Nevşehir ili Avanos ilçesi veya batı Anadolu’da çoğunluktadır.
– M.E.B.’na bağlı halk eğitim merkezleri de çömlekçilik kursu vermektedir. Verilen kurs teorik bilgilerle başlayıp pratik eğitimin sonunda yapılan küçük bir sınav sonucunda verilen sertifika ile çömlekçilik mesleği kazandırılmaktadır.
– Belediyelerin iş edindirme kursları (Ankara Büyükşehir Belediyesinin BELMEK kursu gibi) birçok zanaat öğretmesinin yanında çömlekçilik eğitimleri de vererek bu mesleği öğretmektedir.
– Özel sanat merkezleri de çömlekçilik eğitimini teorik ve pratik olarak iki aşamada vererek bu mesleği öğretmektedir.
– Son olarak Anadolu Sigortanın başlattığı bir usta bin usta projesi de Nevşehir Üniversitesi Avanos Yüksekokulu işbirliğinde çömlekçilik kursu vererek mesleği yaygınlaştırmaktadır.
Görüldüğü gibi bu mesleği edinmek isteyenler için birçok seçenek bulunmaktadır. Azim, istek ve biraz da vakit ile bu kurslardan faydalanabilirsiniz. Ayrıca eklemek istediğimiz son bir şey, çömlekçilik dolayısıyla toprakla uğraşmak zamanımızın rahatsızlığı stresin bir numaralı ilacıdır.