Dağcı Nasıl Olunur ?

Dağcı Nasıl Olunur ? 1786 yılında Fransız Paccord ile başlayan modern dağcılık erişilmesi zor olan zirvelere çıkma arzusundan doğan bir çeşit spor dalıdır. İnsanoğlunun içinde olan her zaman zor olana ulaşma eğilimi sonucu dağcılık başlamış ve bugün dünyanın dört bir yanına popüler bir spor olarak yayılmıştır. Ülkemizde de 1920’li yıllarda başlayan dağcılık sporu günümüzde federasyonuyla ve kulüpleriyle yaygınlaşmıştır.

Şurası bir gerçektir ki dağcılık zorlu ve riskli bir spordur. Ölüme varan sonuçları olabileceği gibi kış şartlarında mahsur kalma gibi sonuçları da olabilmektedir. Bu nedenle tek başına yapılan bir spor değildir dağcılık. Muhakkak hem güvenlik hem de diğer olası tehlikelere karşı grup halinde yapılması gerekmektedir. Bir diğer riski 2000 – 4000 metre mesafeden sonra dağ tutması olarak tabir edilen rahatsızlığa da neden olabilir. Bu rahatsızlık kandaki oksijen miktarının azalması sonucunda kulaklarda ortaya çıkan basınçtan kaynaklı bir rahatsızlıktır.Dağcı Nasıl Olunur ?

Dağcılık malzemeleri; rüzgâr geçirmeyen elbise, yün iç çamaşır, özel ayakkabı, kalın çorap, başlık, kar gözlüğü, buz baltası, üzengi, delikli çivi, tırmanma ipi, pusula, izci çakısı, piton, buz tırnağı, çekiz, halka, uyku tulumu, burgu, takoz, barometre ve çok yükseklere çıkıldığında oksijen tüpüdür. Profesyonel dağcıların zorlu maceralarında bu malzemeler olmadan hareket etmezler.

Dağcı olabilmek için muhakkak usta kişilerden eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitimler dağcılık ve doğa sporları kulüplerinde verilebilmektedir. Ayrıca bir diğer eğitim alınabilecek yerler ise hemen hemen her üniversite de bulunan dağcılık kulüpleridir.

Dağcılık eğitiminde ilk aşama teorik eğitimlerdir. Buna göre kullanılacak malzemeler tanıtılır. Hangi durumda ne işe yaradığı anlatılır. Bunun yanında tırmanış teknikleri, stilleri gibi konularda da bilgi verilir.
– İkinci aşamada malzemelerin takılıp çıkartılması ve kursiyerlerin yerden yüksekte yaptıkları egzersizlerden oluşur.
– Üçüncü aşamada ise lider tırmanışın eğitimi alınır ve topluluk halinde tırmanışlara geçilir. Burada önemli olan husus pratik yapıldıkça tecrübenin oluşacağının unutulmamasıdır.

Tırmanma veya tırmanılan yerden inme teknikleri olarak birkaç önemli madde bulunmaktadır. Yokuşta yürürken yorulmamak için (S) çizerek çıkmalıdır. Çok dik yerlerden inerken ağırlıklarını topuklarına vermelidir. Az su içilmelidir. Dik kayalara tırmanırken ayaklarla iyi basmalı ve sağlam tutunmalıdır. Gücünü ve iradesini zamanında ve yerinde kullanmalıdır. Çıkışlarda az mola vermeli yuvarlanacak kaya ve çığ tehlikesini daima göz önünde bulundurmalıdır.

One comment

  1. bende dağcı olmak istiyorum nasıl olunur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!