Darwinist Nasıl Olunur ? Evrim teorisi olarak ta bilinen Darwinizm tüm canlı hayatının en basitten en mükemmele doğru gelişmesi sonucu oluştuğunu iddia eden bir teoridir. İlk olarak Fransız doktoru Lamarck’ın 1809’da neşrettiği Filozofi Zoolojik isimli kitabında bahsedilmiştir. Ancak darwinizmin yani modern evrim teorisinin fikir babası İngiliz zoolog Charles Darwin’dir. 1859’da yayınladığı Türlerin kökeni adlı eserinde canlılar arasında bir hayat mücadelesi olduğundan bu mücadelenin de her zaman güçlünün zayıfı yenmesi ve yemesi temelinde sonuçlandığından bahseder. Buna genel olarak doğal seleksiyon adını vermiştir.
Darwinist nasıl olunur sorusu kulağa biraz saçma gelse de aslında geniş anlamlar barındırır. Çünkü Darwinist olmak sadece Darwin’in evrim teorisini, canlı hayatın oluşumu ve gelişmesi bakımından tek bilimsel teori olarak kabul etmek değildir. Darvinizmi siyasi, sosyal bir hayat biçimi kabul etmektir dersek yanılmış olamayız. Ünlü biyolog Prof. Robert Fish “Darwinizm hayat biçimidir” derken bunu kastetmiştir. Buradan çıkışla darvinizmin temeli şu şekildedir:
– Bing bang teorisi ile açıklanan Dünyanın oluşumu ile birlikte milyarlarca yıl geçmiş dünya da deniz ve okyanuslar oluşmuştur. Bu deniz ve okyanuslara tesadüfen düşen bir canlı hücrenin evrim geçirmesi ile dünyadaki bitki, hayvan insan tüm canlılar oluşmuştur. Bazı bilim adamları bu tanımlamayı eleştirmektedir. Nedeni ise bilimde tesadüflere yer olmadığı şeklindedir.
– Darwinizm de ana mantık maymundan türeme şeklinde değil, canlıların birbirinden türeyerek ve evrimleşerek çoğalmasıdır.
– Yukarıda da bahsettiğimiz gibi evrimin temeli de doğal seleksiyondur. Örneğin zürafaların beslenmeleri yerdeki otları yiyerek devam ettiği, ancak kuraklık dönemlerinde kısa boylu olanların öldüğü uzun boylu olanlarında ağaçlardaki yaprakları yiyerek hayatta kaldığı varsayımı vardır. Buda zürafaların uzun boylu olarak hayata devam ettiklerini ve dolayısıyla güçlü ve üstün olanların hayatta kaldığını anlatmaya çalışmıştır. Darwinizmin en çok tenkit alan teorisi budur. Tenkitin nedeni bu teorinin insanlara da uygulanmış olmasıyla siyasi darwinizmin oluşmuş olmasıdır. Buda ırkçılığa neden olmuştur.
– Darwinizme göre evrim halen devam etmekte mükemmel insan oluşana kadar da sürmektedir.
– Bunun yanında darwinizmin siyasi ve sosyal yanı da vardır. Örneğin insanlığın kökeninin nereden geldiğini merak eden seküler kesimler için darwinizm bir rol model olmuştur. Örneğin Sovyetler Birliğinde uygulanan eğitim sistemi Darwinizm temellidir. Nazi Almanya’sıda Darwinizmin doğal seleksiyon yöntemini okullarında okutmuştur.
Bu teoremin ortaya atıldığı günden bugüne kadar din çevreleri ile seküler kesim arasında birçok tartışmaya neden olmuş ve günümüzde de halen bu tartışmalar devam etmektedir.