Davacı Nasıl Olunur ?

Davacı Nasıl Olunur ? Dava Nasıl Açılır ? Dava Dosyası Açma Yöntemleri Nedir ? İhtiyaç duyulduğunda oldukça düşünülen bu soruların cevapları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Kişiler veya kurumlar aleyhinde, zarara uğradığını iddia eden veya kaybolan hakkını aradığını iddia eden kişilerin mahkemelere başvurması dava, bunu başlatan kişi veya kurumlar davacı hüviyeti kazanırlar. Eski tarihlerden bu yana adalet dağıtmakla görevli kurumlar ve bu kurumlara başvuran kişiler bulunmaktadır. Günümüzde de devam eden bu süreç ve özellikle hukuki manada hak arama çeşitlerinin artması davacı sayısını da etkilemiştir.

 Dolayısıyla açılan davaların artması mahkemelerin ve hâkim sayısının ihtiyaca binaen az olması ve yüksek mahkemelerde temyiz yolunun açık olması davaların uzun sürmesine ve insanların birçok konuda artık davacı olmamasına neden olsa da Türkiye’de davacı sayısı hiçte az değildir.

Davacı nasıl olunur sorusunun cevabı mahkemeye dilekçe ile başvurmakla olunur şeklinde olmaktadır. Diğer ayrıntıları şu şekildedir:Davacı Nasıl Olunur ?


– Birinci önemli konu dava açma konusunda ve eğer dava açarsanız takip etme konusunda kararlı olmanız gerekmektedir. Çünkü takip etmediğiniz dava reddedilebilir.
– İkinci öncelik bir avukat yardımı almak her zaman lehinize bir durum oluşturur. Avukat hukuki konularda uzman bir kişi olduğundan dolayı size davanızın nasıl ve hangi mahkemeye açılacağını, davanızın nasıl seyredebileceğini, olumsuz sonuçlanırsa nelere katlanacağınızı, dava açma maliyetinin ne olacağını, bildirir.
– Bir avukat yardımıyla dava dilekçesi yazılır. Dava dilekçesi ne çok kısa ne çok uzun özlü bir şekilde sıkıntınızı anlatacak şekilde olmalıdır. Ayrıca dava dilekçenizde maddeler halinde açıklama ve varsa delilleri koyma çok önemlidir. Dava dilekçesinde davanın açılacağı mahkemenin adı, davacının isim, soyadı, TC kimlik numarası, açık adresi bulunmalıdır. Ayrıca dava konusu, dava açma nedeni, talepleriniz, varsa sıra maddeli bir şekilde delilleriniz, davaya konu olan olayın tarihi, varsa dava konusu ile ilgili içtihatlar da dava dilekçesinde yer almalıdır. Dava dilekçesi davaya bakılacak mahkemeye verilir.
– Ayrıca belli bir miktar yargılama harcı ile gider avansını mahkemeye yatırmak gerekir. Mahkemeyi kazandığınız takdirde bu masrafları karşı taraftan alabilirsiniz.
Davacı olmak çok zor bir şey değildir. Bu nedenle hakkını aramak isteyen herkes davacı olarak Türk mahkemelerine başvurabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!