Depresif Nasıl Olunur ?

Depresif Nasıl Olunur ? Depresyon kişinin günlük yaşamındaki sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen ağır bir melankoli durumudur. Ruhsal bir rahatsızlık olan depresyonu iki türlü açıklayabiliriz. Birisi kişinin zaman zaman girdiği kendini yalnız hissetme, melankolik anlar yaşadığı durumdur. Bu kimi zamanlar kendi kendine geçebilmektedir. Diğer bir depresyon türü ise klinik depresyondur. Klinik depresyon kişinin anlık mutsuzluk duygusundan çok daha ağır, artık kronikleşmiş, her an her saniye bunalım durumunda olmasıdır. Depresyon hastalarına genel olarak depresif denmektedir.

Depresyonun kısaca belirtilerinden bahsettikten sonra depresif nasıl olunur, yani depresyona neler sebep olur bunlara bakalım. Depresyonun belirtileri:

–  Şiddetli üzüntü ve mutsuzluk hissi.
–  Hayattan zevk almamak.
–  Devamlı uyuma isteği ya da hiç uyumama isteği.
–  Ümitsiz olma ve kimseden yardım görememe düşüncesinin hâkim olması
–  Enerjisizlik ve yorgunluk.
–  Bellek zayıflığı ve karar vermekte zorlanılması.
–  Aşırı sinirlilik.Depresif Nasıl Olunur ?

Bunların yanında fiziksel bazı belirtileri de şunlardır:

–  Daha az gülümseme
–  Mimikleri daha az kullanma
–  Göz temasının azalması
–  Konuşmak istememe, istense bile uzun duraksamalar ile konuşmak
–  Büyük hareketlerden kaçınmak, daha az hareket etmek

En belirgin depresyon belirtileri bunlardır. Peki, depresif nasıl olunur? Yani depresyona neler sebep olur? Kişiler kalıtımsal, çevresel ya da hormonal bozukluklar sonucu depresyona girebilmektedir ve unutmamak gerekir ki depresyon tamamen beyinsel bir rahatsızlıktır.

–  Kişinin süper egosunun yani üst benliğinin çok kuvvetli ve baskın olması. Süper ego kişiyi tüm zevklerden alıkoyarak kısıtlanmasını sağlayabilir.
–  Kişini kurduğu hayaller ve gelecekten beklentileri veya çevresindekilerin o kişiden beklentileri ile içinde bulunduğu gerçek durum o kadar farklıdır ki bu kendisinde bir güçsüzlük ve yalnızlık duygusu meydana getirebilir.
–  Aşırı öfkenin çevresindekileri uzaklaştıracağı düşüncesi ile o öfkenin kendine yöneltilmesi
–  Kişinin küçüklüğünden itibaren sevip, saygı ve gurur duyacağı, ondan da destek ve sıcaklık göreceği, benzemek istediği, imrendiği, idealize ettiği düzeyde bir kişinin olmaması
–  Çocuklukta anne-baba ayrılığı ya da kaybı, stresli koşullar karşısında yeterli desteği bulamamak
–  Fiziksel bir sıkıntı ya da geçirilmiş herhangi bir cerrahi operasyonda depresyona sebebiyet verebilir.

Bahsedilen belirtilerden kendiniz ya da çevrenizdeki herhangi biri için şüpheleniyorsanız bir psikiyatr doktorla görüşmek, uygulayacağı tedaviyi aksatmadan uygulamak bu sıkıntıdan kurtulmaya yetecektir.

Dipnot geçelim: Ayrıca manik-depresif dediğimiz bir durum var. Bu rahatsızlığı olanlar belli dönemlerde hareketli, neşeli, belli dönemlerde de içine kapanık,üzgün oluyorlar. Bu durumlar çok yoğun az yoğun yaşanabilmekte. Bilginiz olsun, böyle bir şüpheniz varsa doktora gitmek gerekebilir.

Hamilelikte depresyon da sık karşılaşılan bir durum ama tedavisi için yine doktorumuza danışıyoruz.

Major depresyon durumu çoğunlukla hayatı belli derecede olumsuz etkileyen depresyonlar için söylenir, erkenden doktora gitseniz yine iyi olacaktır.

2 comments

  1. Depresyonda olabilir miyim?

  2. Eşim hamilelik döneminde sürekli ağlama krizleri geçiriyordu, doktoru hamilelik döneminde yaşanan depresyondan kaynaklandığını söyledi ve geçici bir dönem olması sebebiylede daha dikkatli davranmam gerektiğini söylemişti, çok şükür geride kaldı o günler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!