Derici Nasıl Olunur ?

Derici Nasıl Olunur ? İlk çağlardan bu yana devam eden bir meslek ve zanaat olan dericilik, sığır, keçi, oğlak, koyun, kuzu gibi hayvanların yüzülmüş derilerinden çeşitli işlemlerden sonra ev eşyaları yada ayakkabı, çanta gibi eşyalar oluşturma sanatıdır. Türkiye’de 2. Mahmut döneminde modern bir tabakhane kurularak başlanılan dericilik, günümüzde Türkiye’ nin birçok bölgesinde varlığını sürdürmekte ve üstelik yurt içi ve yurtdışı pazarlarda büyük pay almaktadır.

Buna göre derici olabilmenin birkaç yolu bulunmaktadır:

– Bunlardan birisi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Halk eğitim merkezleri veya çıraklık eğitim merkezlerinin açtığı dericilik kurslarıdır. Bu kurslarda teorik ve pratik eğitim gören derici adayları yine çeşitli pratik sınavlarının ardından dericiliği öğrenir ve bu konuda ustalık sertifikalarını alırlar.
– Ayrıca Türkiye İş Kurumunun aracı olduğu dericilik eğitimleri de mevcuttur. Bu eğitimler genelde o ildeki Türkiye İş Kurumuna gelen talepler doğrultusunda açılır.
– Meslek Liselerinin Ayakkabı Teknolojisi, Ayakkabıcılık, Deri Konfeksiyon, Deri- Hazır Giyim, Deri Teknolojisi bölümleri de dericilik üzerine eğitimler vererek derici yetiştirirler.Derici Nasıl Olunur ?


– Çanakkale 18 Mart, Abant İzzet Baysal, Adnan Menderes, Niğde, Namık Kemal, Süleyman Demirel, Uşak üniversitelerinde bulunan 2 yıllık Dericilik bölümü de işinde uzman ve profesyonel dericiler yetiştirmektedir. Bu bölüme yukarıda saydığımız bölümlerdeki meslek lisesi mezunları puansız girebilirken, diğer liselerden girecek kişiler üniversite sınavından eşit ağırlık alanında bir puan almaları gerekmektedir. Bu bölümün puanı çok yüksek olmamakla birlikte her sene değişebilmektedir.

Dericilikte öğrenilecek birkaç işlem vardır. Bunlardan ilki salamuradır. Salamura yüzülmüş derinin küflenmemesi ve çürümemesi için yapılan, bazı çeşitleri olan bir işlemdir. Salamuranın ardından 24 saatten 48 saate kadar devam edebilen yumuşatma şeklinde tabir edilen bir başka işleme tabi tutulur. Bundaki amaç derinin üstündeki çeşitli pislikleri temizlemek ve derinin salamurada kaybettiği suyu kazandırmaktır. Eğer deri ayakkabı veya çanta için tüysüz hale getirilmek isteniyorsa kireçleme ve sodyum sülfürle zırnıklama işlemleri yapılır. Ardından deri kavalata makinesine sokulur ve et yağ kısımları burada yok olur. Bu işlemlerin geneline tabağlama adı verilir. Bu işlemlerin sonucuna göre deri kullanılacak hale getirilir ve bu derilerden çeşitli ürünler elde edilebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!