Difteri Nasıl Olunur ?

Difteri Nasıl Olunur ? Günümüzde karma aşısıyla büyük oranda önlenmiş olan difteri corynebacterium diphteriae isimli mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve derideki yaralarda yerleşmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Halk arasında kuşpalazı olarak ta bilinir. Bulaşıcıdır, yetişkin insanlarda görülebildiği gibi küçük çocuklarda etkileri daha da olumsuzdur.

Difteri Nedir ? Difteri Nasıl Bulaşır ? Difteri Hastası Nasıl Olunur ?

Araştırıp bulabildiğimiz kadarıyla difteriye yakalanma şu yollarla olur:

–   Bilinmesi gerekir ki difteriye corynebacterium diphteriae isimli bakteri neden olur. Bu bakteri boğazın lenf dokusunda ve özellikle bademciklerde tutunur. Bademcikler ancak iki yaşından sonra olgunlaştıklarından ancak bu yaşlarda hastalığa duyarlık başlar. Çocuğun dış çevre ile teması sıcağa soğuğa maruz kalması boğazda adi bakteri iltihaplarına neden olur.

–   Bu bakteri ise hasta kişilerden yayılır. Kullanılan eşyalardan tükürük, ya da aynı ortamlarda bulunma dahi bu hastalığın yayılmasına neden olabilmektedir.Difteri Nasıl Olunur ?

–   Unutmamak gerekir ki anne sütü emen bebeklerde difteriye yakalanma olasılığı daha da azdır. Çünkü, anneden gelen toksinler koruyucu bir etki yapmaktadır. Bu nedenle anne sütü emmemiş olan çocuklarda muhakkak difteri aşısı yaptırılması gerekir.

Difterinin birçok çeşitleri vardır. Ancak difteri deyince akla ilk gelen boğaz difterisidir. Bunun belirtileri şunlardır:

–   Neşesizlik, halsizlik, iştahsızlık, bazen titreme ile 39-40 °C’ye çıkan ateş, baş ağrısı ve kusma ile başlar.

–   Bademcikler hafif kızarır ve şişer. Zamanla bademciklerin üzerine yalancı bir zar kaplar bu yutak gittikçe kapanır. Bu sıralar hasta için çok ıstıraplıdır.

–   Gerekli tedavi ve önlem alınmazsa sırayla koma ve ölümle sonuçlanabilir.

Karma aşı olamayan çocuklarda yukarıdaki belirtilerden görüldüğünde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidip gerekli tetkiklerin yaptırılması çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!