DJ Nasıl Olunur ?

DJ Nasıl Olunur ? “Ben sana DJ’lik yapma demiyorum, hobi olarak yine yap!”. Bu cümleyi duymaya hazır mısınız ? Öyleyse nasıl disk jockey olunuyor bakalım:

Aslında yukarıda çevrenizden duymanız muhtemel kalıp cümle gibi cümleler bir açıdan bakıldığında hemen tepki verilmemesi gereken cümleler. Çünkü DJ’lik de bir çok meslek gibi önce kişisel çalışmalar, sonra eğitim vb. süreçler sonunda gerçek bir meslek halini alabiliyor.

Çevrenizde bir çok kişinin “ben DJ’lik yaptım filanca yerde” dediğini duymuşsunuzdur. Ülkemiz eğlence sektörü ve turizm sektörleri oldukça gelişkin olduğu için malum çeşitli eğlence klüpleri ve özel organizasyonlarda DJ enflasyonu yaşanıyor diyebiliriz.

Ancak çoğu profesyonel olmayan bu DJ’lerin asıl meslekleri de DJ’lik olmayabiliyor. Dolayısıyla eğer dosdoğru bu yolda ilerler ve belli bir tarz oluşturup, çevre oluşturup, sanatınızı beğendirebilirseniz başarı gelecektir.

DJ Nasıl Olunur ?

Maalesef, DJ’lik hala popülerliği çok olmayan bir meslek. Çok defalar “Üstsüz DJ coşturdu” haber kalıbı gözünüze çarpmıştır. Hatta bu kelimeleri google’da aratınca size verilen sonuçlardan da durumu anlayabilirsiniz.

Oysaki çoğu popüler parçanın aranjmanında ve icrasında DJ’lerin rolü büyük, hatta kritik.

DJ olmak için ilk yapılacak ilk şey DJ aletleri, DJ ekipmanları almak değil. Öncelikle özellikle güncel müzikle ilgili olarak sıkı bir takipçi olmanız gerekiyor. Melodiler arasındaki uyumu, notaların ahengini bilmeden başarılı bir DJ olmanız çok da mümkün değil. Ancak bir Beethoven olmanıza da gerek yok tabi ki. Sadece parçalar içerisinde doğru yer ve zamanı, doğru ritmi öngörmek önemli diyelim.

Daha sonra hangi tarza yatkın olduğunuzu anlamanız ve kendi tarzınızı oluşturmanız için DJ aletleriyle çalışabilirsiniz. Ancak elbette ki gelişmiş teknoloji sayesinde belli bilgisayar programlarıyla bir ön deneme yapabilirsiniz.

Daha sonra baktınız ki bu işi sevmeye başladınız mikser, kulaklık, pikap gibi önemli temel aletlerinizi almaya başlayabilirsiniz. Bu sırada eğer isterseniz özel DJ’lik kurslarına da katılabilirsiniz. Elbette siz çok iyisiniz ama kurslar iyi çevre edinme yerleri olabilir. Burada biraz sizin o güne kadar kurmuş olduğunuz ilişkiler de etkili olmaya başlayacaktır. Eğer, Hüseyin Karadayı ya da Mercan Dede abiniz olsaydı ne olurdu bir düşünün. En azından sizi dinleyecek prodüktörlere daha rahat ulaşırdınız herhalde.

Buraya kadar kendi kendinize olan kısımdı. Ancak bundan sonra en önemli aşamaya geliyoruz: kitle! Dinleyici kitlelerini iyi tanıyın. Bir düğünle gece kulübü topluluğu ve beklentileri aynı olmayacaktır. Bununla ilgili olarak tecrübeli DJ’lerden yardım alabiliyorsanız mutlaka alın. Kendinize tabi ki güvenmeniz ve kontrolü ellerinizden bırakmamanız gerekir ama dinleyicilerin isteklerini dikkate mutlaka almalısınız.

Makinelere hakimsiniz, dinleyiciyi nasıl gaza getirip nasıl sakinleştireceğiniz konusunda da belli bir tarzınız oluştu ancak iş bitmedi. Bundan sonra popüler hale gelmek için çalışmalısınız. Çevre edinmek önemli fakat asıl olan iştir, işinizi konuşturmanız gerekir. Bütün bunlar içinse bir çok şeyden vazgeçip sürekli çalışmak gerekir. Popüler olmazsanız ya da hiç iş alamazsanız bile en azından bir hobiniz olmuş olur. İyi eğlenceler.

2 comments

  1. FL Studio | mcatakcin

    Çok yararlı olmuş.Bunlara ek olarak DJ olmak,nota bilgisi,setup bilgisi,enstrüman bilgisi olmadanda olunabilecek bir şeydir.Müzik kulağınız varsa biraz azimle sizde marka bir DJ olabilirsiniz.

  2. Now You Tech

    Müzik anlamında gerçekten çok yararlı bir içerik olmuş umarım devamı da gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!