Fizyoterapist Nasıl Olunur ?

Fizyoterapist Nasıl Olunur ? Fizik tedavi doktorları tarafından tanısı konan hastaya yine aynı doktor tarafından verilen tedavi programının uygulanmasını sağlayan kişilere fizyoterapist deniyor. Fizyoterapistler, aynı zamanda sağlıklı bireyler için özel egzersiz ve rehabilitasyon programları uygulayarak fiziksel uyumu artırma, hastalık ve sakatlıkları önleme gibi koruyucu rehabilitasyon çalışmalarında da bulunabiliyorlar.

Eskiden yalnızca bireyin yaşamını uzatmayı amaçlayan tıp bilimi,  zaman içerisinde bu amaca ek olarak bireyin yaşam kalitesini de iyileştirme ihtiyacı duymuştur. Bu durum fizyoterapistlere olan ihtiyacı artırmış, ve bu mesleğin popülerleşmesinde rol oynamıştır.

Fizyoterapist olabilmek için üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimi almak gerekiyor. Hacettepe, Gazi, Dokuz Eylül, gibi birçok devlet üniversitesinin yanı sıra vakıf üniversitelerinde de bu bölümü okumak isteyen öğrenciler için seçenekler mevcut. Eğitim programlarında anatomi, fizyoloji, fizik gibi temel derslerin yanı sıra nöroloji, dahiliye, ortopedi gibi temel tip dersleri ve elektroterapi, hidroterapi, masaj, egzersiz teknikleri, sporcu sağlığı gibi mesleki dersler teorik ve uygulama olarak yer almakta.Fizyoterapist Nasıl Olunur ?

Fizyoterapistlerin çalışma alanları oldukça geniştir. Üniversite, devlet veya özel hastanelerin yataklı tedavi merkezlerinde, fizik tedavi merkezlerinde, spor kulüplerinde, huzur evlerinde ve kaplıca merkezlerinde çalışma imkanları olduğu gibi kendilerine özel fizik tedavi merkezleri kurma hakkına da sahipler. Fizyoterapistlerin, çalışma alanlarının genişliği kadar çalışma konuları da geniş. Nörolojik hastalıklardan, kalp-damar hastalıklarına, spor yaralanmalarından fibromiyaljiye, kadın doğum hastalıklarından çeşitli kanser vakalarına kadar çok geniş bir skalada çalışma imkanları mevcut.

Daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler için Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

One comment

  1. fizyoterapistin meslek tanımında dr. tarafından verilen programı uygulamak gibi bir ifade yoktur.fizyoterapistler eğitim sürecinde mesleklerine yönelik değerlendirme ve testleri yapıp kendi fizyoterapi programılarını oluşturma ve uygulama yetkinliğini kazanırlar.sağlık sistemindeki problemleri çözmüş,gelişmiş ülkelerde fizyoterapistler bu şekilde çalışırken maalesef türkiyede dr.un verdiği programı uygulama baskısı altında çalışmak zorunda kalmaktadır.ancak bu durumun zaman içinde değişmesi beklenmektedir.ayrıca fizyoterapistler terapi işine yeterince hakim bir sağlık profesyoneli olmasına rağmen fizik tedavi merkezi açamamaktadır,sağlıklı yaşam merkezi açabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!