Geomatik Mühendisi Nasıl Olunur ? Geomatik mühendisliği aslında çok da yabancı olduğumuz bir kavram değil. Eskiden üniversitelerde “Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği” ya da daha da eskiye gidersek “Harita ve Kadastro Mühendisliği” isimleriyle okutulan bu bölümleri hatırlarsınız. Bu ifadelerin geomatik kavramının içeriğini yeterince açıklayamaması sonucunda bu bölümlerin isimleri geomatik mühendisliği olarak değiştirilmiş. Genellikle Avrupa’da ve Amerika’da geomatik mühendisliği olarak ifade edilen bu bölümde teknolojideki ve ihtiyaçlardaki değişikliklerin önemi büyük olmuş.
Geomatik Mühendisliği, mekansal objelere ait bilgilerin toplanması, depolanması, işlenmesi, analizi, gösterimi ve kullanıma sunulmasını konu alan mühendislik bilimi olarak tanımlanıyor. İçerik olarak jeodezi, ölçme, fotogrametri, uzaktan algılama, kartorafya, coğrafi/arazi bilgi sistemleri, küresel navigasyon uydu sistemleri (GNSS) ve veritabanı sistemleri gibi birçok eski ve yeni teknolojiyi bir arada barındırıyor. Geomatik kelimesi de zaten Geodezi ve Geoinformatik kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Matematik, fizik, istatistik, astronomi, jeodezi, uydu teknolojisi ve bilgisayar bilimleri geomatik biliminin temel teorisini oluşturan bilim dalları ve bu bölümlerde bu temel dersler de veriliyor.
Geomatik mühendisliğinin çalışma alanı özellikle son yıllarda yaşanan bilgi ve teknoloji dünyasındaki değişmelere paralel olarak gelişme göstermiştir. Uydular, GPS (Küresel Konumlama Sistemi), lazer tarayıcılar, ölçüm ve çizim sistemlerindeki otomasyon ve daha birçok yenilik geomatik mühendisliğinin önemini her geçen gün artırmaktadır.
Geomatik mühendisi olabilmek için ülkemizde İTÜ, Cumhuriyet, Çanakkale Üniversitesinde olduğu gibi 4 yıllık eğitim veren Geomatik Mühendisliği bölümleri bulunmakta. Ayrıca, İTÜ ve Hacettepe gibi bazı üniversitelerde de yüksek lisans ve doktora programları mevcut. Daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler ilgili üniversitelerin web sayfalarından gerekli bilgileri alabilirler.