Mühendislik bölümünün en kolay iş bulabilen alanlarından olduğu düşünülen “Gıda Mühendisi Nasıl Olunur ?” başlıklı yazımıza hoş geldiniz. Gıda Mühendisi olabilmek için, öncelikle Üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri veya Ziraat Fakülteleri altında eğitim veren bir Gıda Mühendisliği Öğretim Programını okumanız gerekmektedir. Bu hususta hangi üniversiteleri tercih edeceğiniz ise ayrıca kritik bir önem taşımaktadır. Ülkemizde, “Gıda Mühendisliği” öğretimini ilk yapmaya başlayan üniversiteler Ege ve Hacettepe Üniversiteleri olduğu için özellikle buralardaki öğretim görevlisi kadrosu, laboratuvar ve pilot tesis imkanları diğer üniversitelere göre bir adım daha öndedir.
ODTÜ ve İTÜ ise mevcut mühendislik öğretimlerinin de ülkemizde gözde bir konumda olmasından mütevellit gönül rahatlığı ile refere edilebilir, imkânları ve kişiye katacakları hususunda da kefil olunabilir. Bunların dışında Ankara Üniversitesi ve Uludağ Üniversiteleri de Gıda Mühendisliği öğretimi hususunda saydığımız üniversitelerin hemen arkasından gelmekte ve önerilmektedir. Gıda Mühendisleri gıda kimyası, gıda mikrobiyolojisi, özel gıda (süt, et gibi) teknoloji dersleri, temel mühendislik dersleri ile formasyonlarını oluştururlar. Bir Gıda Mühendisi asla bir beslenme uzmanı değildir. Her ne kadar bazı fakültelerde beslenme dersi zorunlu dersler arasında olsa da; beslenme ve diyetetik uzmanlığının bambaşka bir uzmanlık alanı olduğu gerçeği, toplumumuzun kabullenmesi gerekenler listesinde sırasını ümitle beklemektedir.
Gıda Mühendisliği mesleği gıda maddelerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması, sevkiyatı ve perakende sunumu hususunda aklınıza gelebilecek her konuda bilgi ve donanım sahibi olmaya çalışır. Bundan kaynaklı da üniversitede verilen eğitim aslında tek başına yetersizdir. İşte Gıda Mühendisi olmak için ikinci önemli parametre alınan eğitimden sonra piyasada ilgili alanlarda derinlemesine bir şekilde bilgi birikim ve tecrübe edinmektir. Gıda Mühendisliğinin sektörel bazda çok farklı ayakları vardır. Temel anlamda meyve ve sebzelerin işlenmesi, hububat teknolojisi, süt ürünleri, et ürünleri, şekerleme ve özel gıdalar gibi çok temel başlıklar altında tasnif etmeye çalışsak da gıda sektörü deniz derya bir alandır. Bundan kaynaklı da Gıda Mühendisi olmak için öncelikle merakından hiçbir zaman yitirmeyen ve öğrenmeyi seven bir karaktere sahip olmak elzemdir.
Dikkat edilmesi gereken son husus ise ülkemizde mantar gibi çoğalan üniversitelerin kaçında bu öğretim programının mevcut olduğudur. İkinci öğretimleri de sayarsak yaklaşık 70 adet Gıda Mühendisliği programı vardır. Ülkemizde ihtiyaç duyulan uzman personelden çok daha fazlasının mezun olduğunu hesaba kattığımızda, işsizlik gibi bir gerçek ile karşılaşırız.
Gıda Mühendisleri için çok fazla mezun olmasına karşın sektörde oldukça fazla iş imkanı bulunmaktadır. Hemen hemen gıda üretimi yapan tüm işletmelerin bünyelerinde gıda mühendisi çalıştırılması yasal bir zorunluluktur. Ancak, mezun gıda mühendisi sayısının da bu orantıda yüksek olması sebebiyle maaşları biraz sınırlı olabilmektedir.
Ayrıca, kamuda gıda mühendisi istihdam eden çok fazla kurum var. Elbette kamuda çalışmak isteyen bir gıda mühendisinin KPSS sınavından oldukça yüksek bir puan alması ve diploması ile birlikte aldığı yüksek KPSS puanının yanına birde yabancı dil puanı eklemesi hızlı bir şekilde kamu personeli olmasına yardımcı olacaktır.
Her bölümde olduğu gibi kendini alanında uzmanlaştıran bir mühendis hiç bir zaman işsiz kalmayacaktır. Umarım mezuniyetiniz sonrası dilediğiniz gibi bir işin sahibi olursunuz.