Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur ?

 

Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur ? Grafik tasarım görsel ve yazılı araçları kullanarak izleyiciyi etkileyerek belli bir mesajı belli bir kitleye ulaştırmayı amaçlayan bir sanat dalıdır. Grafik tasarım için kullanılabilecek görsel ve yazılı araçlar billboardlar, logolar, afişler, tanıtım filmleri, basın ilanları ve benzeri tasarımları içerir.

Grafik tasarımcılar; bir konu hakkında kavram/tema oluşturma ve buna uygun görsel tasarımlar hazırlama, reklamın tasarımından yayımlanmasına kadar olan süreçlerin dizaynı gibi işlerde görev alabilir.

Grafik tasarımı ile ilgili eğitimi meslek liselerinden veya üniversitelerden almak mümkündür. Meslek liselerinin “Grafik” bölümlerinden mezun olan kişiler “grafiker” unvanı alırlar, ayrıca bu liselerden mezun olan kişilerin sınavsız olarak iki yıllık ilgili bölümlere geçmeleri mümkündür. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren “Grafik”bölümlerinden mezun olan kişilerse “grafik tasarımcısı” unvanı alırlar. Bu kişiler eğitimlerinde grafik sanatlar tarihi, iletişim kuralları, reklamcılık gibi mesleki kültür derslerinin yanı sıra sanat ve tasarım kültürü, tasarım okumaları ve grafik tasarım tarihi gibi teorik ve masaüstü yayımcılık, animasyon, hareketli görüntü tasarımı gibi bilgisayar ağırlıklı tasarım dersleri de alırlar.

Ülkemizde grafik eğitiminin verildiği çok sayıda üniversite yer almaktadır. Bunlardan başlıcaları Mimar Sinan Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Üniversitesidir. Ayrıca grafik eğitiminin verildiği özel üniversiteler de bulunmaktadır. Grafik tasarım bölümü olan özel üniversiteler ve devlet üniversiteleri için vakıf üniversitelerinin ve devlet üniversitelerinin web sayfalarında göz gezdirebilirsiniz.Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur ?

Üniversitelerin grafik bölümüne girebilmek için öncelikle üniversite sınavı baraj puanının geçmek gerekir. Daha sonra ilgili üniversitelerin yetenek sınavlarına girmek gerekir. Yetenek sınavları üniversiteler arasında farklılık göstermekle birlikte genellikle iki ya da üç aşamadan oluşur. Bu sınavlarda genellikle desen çizimi ve hayal gücüne dayalı imgesel çizimler yaptırılır. Bazı üniversitelerse bu çizimlere ek olarak, grafik tasarım bölümü sözlü sınavı da yaparlar.

Grafik bölümlerinden mezun olan kişiler reklam ajansları, grafik tasarım stüdyoları, basın yayın, TV ve multi medya alanlarında tasarımcı, sanat yönetmeni, yaratıcı yönetmen gibi unvanlarla çalışabilirler.

Eğer kreatif olduğunuzu düşünüyorsanız, reklam ve tasarım konularına ilgiliyseniz, resim çizme konusunda özel bir yeteneğiniz varsa ve bilgisayardan da anlıyorsanız grafik tasarımcılığı ilgi çekici bir meslek olarak görünebilir. Ancak grafik tasarımcıların bir kısmı, piyasadaki çeşitli kurslara giderek öğrenilen bilgisayar programlarıyla bu işin hakkının verilemeyeceğini iddia etseler de grafik tasarım eğitimi veren dersanelerin de faydalı olabileceğini gösteren örnekleri es geçmenin haksızlık olacağı düşüncesindeyiz.

Okullu veya alaylı bu iş için yetenek şart! Belki de sizde olmadığını sandığınız o yetenek dışarı çıkmak için sizi bekliyordur. Daha sonra t-shirt tasarımları olsun, logo tasarımları olsun, reklam tanıtım görsel tasarımları olsun, web tasarımları, çizgi film tasarımları, bilgisayar oyunları tasarımı olsun, belki de mobilya desenleri tasarımı olsun sizleri bekliyor. ayrıca belki de home office(home ofis) çalışma olanakları da oluşturabilirsiniz.

Tasarımınız bol olsun!

One comment

  1. Nasıl grafik tasarımcı olunabileceği ile ilgili güzel bir blog yazısı olmuş. Yetenek ile ilgili söylediklerinize %100 katılıyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!