Gündelikçi Nasıl Olunur ?Gündelikçi kavramı tam olarak her bölgede ve herkes için aynı anlamı taşımıyor. Gündelikçi denince ilk akla gelenler, belli dönemlerde evlere temizliğe gelen kadınlar. Bunun yanında çamaşır, yemek, ütü gibi birçok ev işinin ücret karşılığı yaptırıldığı insanlardır gündelikçiler.
TDK sözlüğe baktığımızda tiyatro kadrosunun dışında gündelik olarak çalışan oyuncu terimiyle de karşılaşmakla birlikte yine TDK sözlükte “gündelikle çalışan kimse” ya da ırgat gibi tanımlara ulaşıyoruz.
Prestij olarak düşük görülmekle birlikte bu işin pozitif yanlarının olduğunu da belirtmek gerek. Genellikle ev ahalisi çalışan insanların evlerine işlerini yapmaya giden gündelikçiler, bütün gün nispeten iyi durumda ya da oldukça zengin evlerde bir gün geçirirler, istedikleri zaman istedikleri işi de yaparlar çoğunlukla. İşlerin sıralaması her zaman olmasa da onların elindedir ve bir süre sonra esas patron olurlar.
Zor kısımlarına gelince. Ağır iştir kimi zaman, kaldır indir, temizlik, yemek derken ev sahibinden büyük bir yükü alır ama üzerine alır. Bu işleri bir arada yapmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Bazen işler çoktur ki gece saatlerine kadar sürekli çalışır halde olabilirsiniz. Esas kötü yönü ise kötü huylu insanlara denk gelmektir ki bu herhalde bir işte başa gelebilecek en kötü şeylerin başındadır.
Her ne kadar kayıt dışı çoğunlukta olsa da gündelikçi işin bu kısmına genellikle bakmaz. Emeği karşılığı ücretini alır işini yapar ve gider. Beğenilirse abonelik sistemiyle o ev ya da işyerinin daimi çalışanı gibi olur.
Çocuk bakımından, işyeri getir götür işlerine kadar geniş bir yelpazede olan gündelikçi işinde yer almak istiyorsanız, çevrenize bunu duyurmak, yani tanıtım yapmanın yanında. Özel şirketlerle anlaşarak onların kadrolu elemanı da olabilirsiniz. Ancak her iki türlü de güvendiğiniz ve emin olduğunuz kişilerle çalışmanızda fayda var. Kolay gelsin.