Güzellik Uzmanı Nasıl Olunur ? Eski Roma’da ciltlerini güzelleştirmek için timsah dışkısından çamur maskesi yapan kadınlar da, 21. yüzyılda güzelliğini korumak için botox yaptıran kadın da aynı şeyi arıyor. Güzelleşmek. Böylece devamlı gelişen ve hiç ivme kaybetmeyen güzellik sektörü iş arayanlara göz kırpmaya devam ediyor. Günümüzde birçok kadın MEB onaylı güzellik uzmanlığı kurslarından ya da bu konuda eğitim veren okullardan mezun olarak bu sektörde çalışmaya başlıyor. Peki nedir güzellik uzmanlığı ve nasıl güzellik uzmanı olunur?
İstanbul Güzellik Uzmanları Odası’nın web sitesinde tanımladığı güzellik uzmanı; kozmetikten, bilim ve teknolojiden doğru bir şekilde yararlanarak cildi ve vücudu daha sağlıklı, daha güzel, daha genç göstermek için gerekli araç ve ekipmanları doğru ve bilinçli bir şekilde uygulayan kişidir.
Güzellik uzmanı olabilmek içinse sosyal medyada pek çoklarının iddia ettiği gibi aşırı makyaj ve bozuk bir cilde sahip olmak gerekmiyor. Şaka bir yana güzellik uzmanı olabilmek için MEB onaylı güzellik uzmanlığı kurslarından ya da bu konuda eğitim veren okullardan mezun olmak şart. Bu konularda eğitim veren okullar; Anadolu Kız Meslek/Anadolu Meslek Liseleri, Kız Meslek/Meslek Liselerinin Cilt Bakımı ve Kuaförlük ile Çok Programlı Liselerin Kuaförlük Bölümleri, Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüleri, Mesleki Eğitim Merkezleri ve Pratik Kız Sanat Okullarıdır (okuyup iş güç sahibi olma şansına erişememiş kadınlar için açılan bir okul türü). Dediğimiz gibi ayrıca MEB onaylı özel kuruluşların açmış olduğu özel kurslarda da bu tip eğitimler verilmektedir. Meslek liselerine girebilmek için ilköğretim mezunu olmak ve sağlık durumunun, girmek istenilen okulun ve mesleğin öğrenimine engel olmaması gerekir. Anadolu meslek liselerine giriş için ise söz konusu liseyle ilgili giriş sınavlarının kazanılmış olması gerekir. Mesleki eğitim merkezlerine girebilmek için 14 yaşını doldurmak, sağlığın girmek istenilen okulun ve mesleğin öğrenimine engel olmaması, ayrıca eğitim görmek istediği meslekte bir işveren ile çıraklık sözleşmesi imzalanmış olması gerekir.
Pratik kız sanat okulları ile MEB onaylı özel kuruluşların kursları içinse ilköğretim mezunu olmak gerekir. Yine MEB onaylı özel kuruluşların kurslarına başvurabilmek için kişisel bilgileri içeren bir kayıt formunun yanı sıra fotoğraf, ikametgah belgesi, nüfus cüzdanı sureti, sabıka kaydı ve okul diploması gibi evraklar istenebilmektedir.
Meslek liselerinde cilt bakımı bölümü altında öğrencilere cilt bakımı, kuaförlük, hijyen, mesleki anatomi, mesleki kimya, vücut bakımı, makyaj, kalıcı makyaj, protez tırnak, ilk yardım, cilt bakımı ve uygulaması, masaj, vb. dersler 4 yıl süreyle verilmektedir. Bu süre kız teknik öğretim olgunlaşma enstitülerinde 2 yıl, özel kurslarda ise genellikle 8 ay olarak uygulanır. Ayrıca meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin lisans eğitimlerini aynı konuda üniversitelerde de sürdürebilmesi mümkündür. Bu amaçla çeşitli üniversitelerin meslek yüksek okullarında açılmış cilt bakımı ve güzellik gibi bölümleri bulunmaktadır. Tabiî ki meslek yüksek okullarında alınan eğitim bir parça daha kıymetli çünkü cilt ile ilgili dersleri dermatoloji profesörleri ile doçentler, estetik derslerini ise plastik cerrahlardan almak mümkün. Ayrıca hukuk, bilgisayar ve yabancı dil gibi dersler de cabası.
İlgili kurslardan ya da okullardan mezun olan güzellik uzmanları güzellik salonlarında, kuaförlerde, sinema ve televizyon stüdyolarında, güzellik malzemeleri satan kuruluşlarda, kozmetik sanayide, vb. yerlerde çalışma imkanına sahip olduğu gibi kendi işyerlerini de açabilir.
Sonuç; güzelliğe güzellemenin önüne pek de geçilemeyeceği ortadayken göz ardı edilmemesi gereken bir meslek!
#g #i #ve
Güzellik bölümü eğitimini üniversitede alan biri ile özel kurslarda alan birinin arasındaki farklar nelerdir? Iş alanları imkanları.. ne gibi avantajı var