Havacılık sektörü hemen hemen tüm çalışanları için oldukça yüksek gelir imkanı sunduğundan dolayı günümüzde en önemli ve popüler sektörlerdendir. Bu noktada bu yazımızda sektörün önemli personellerinden olan Hava Trafik Kontrolörlüğünü ele alacağız. Bu konuda ki en önemli soru, “Hava Trafik Kontrolörü Nasıl Olunur ?” ve bizde yoğun araştırmalar sonucu bu soruyu cevaplıyoruz.
Genellikle aylık maaşımı alayım, evime ekmek götüreyim diye tercih edilen ama işin öyle olmadığı sonradan anlaşılabilen mesleklerden biri. Ama sanmayın ki bu mesleğe dışarıdan gönül vermiş, Hava Trafik Kontrolörü ünvanına sahip olmak isteyen birileri yok. Hava Trafik Kontrolörlüğü belki de dünyadaki en zor ve stresli masa başı işlerinden biri. Şu anda yaptığınız, uğraştığınız işle kıyaslayın farkı anlayacaksınız. Dolayısıyla; Hava Trafik Kontrolörü olmak da o kadar kolay değil.
Hava Trafik Kontrolörü olmak için iki yol var !
Birincisi 4 yıllık fakülte mezunu olmak, ikincisi de Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümü mezunu olmak.
İlkinden başlayalım. Üniversitede okurken belki hiç aklınıza gelmedi, ilk defa bir memur ilanları sitesinde gezerken farkına vardınız, nasıl Hava Trafik Kontrolörü olurum demeye başladınız. İşte cevabı:
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün güncel ilanlarına baktığımızda kısaca şu özellikleri taşımanız gerekiyor;
4 yıllık fakülte mezunu olmakla beraber, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, Belirlenen kurs tarihinde 27 yaşından gün almamış olmak, ilan için aranan sağlık raporunu almak, sicille ilgili maddeyi karşılamak(bu bütün ilanlarda aşağı yukarı aynıdır), KPSS P3 Puanı(genellikle en az 70), Hava/yer ve yer/yer sesli iletişiminde Türkçe ve İngilizce dillerinde, yanlış anlamalara ve aksamalara yol açabilecek belirgin bir aksan veya lehçe, dilde pelteklik, gizli kekemelik ve aşırı heyecan sahibi olmamak, KPDS 70 seviyesinde olmak(YÖK denkliğine göre).
Bu şartlara uyuyor ve ilanda belirtilen şekilde başvurumuzu yapıyoruz. Daha sonra özel olarak geliştirilen bilgisayar destekli seçme sınavı veya genel yetenek, muhakeme, zeka, hafıza ve çabuk karar verme gibi özellikleri test etmeye yönelik yazılı sınav, Türkçe ve İngilizce dillerinde, yanlış anlamalara ve aksamalara yol açabilecek belirgin bir aksan veya lehçe, dilde pelteklik, gizli kekemelik ve aşırı heyecan sahibi olmamak gibi özelliklerin tespitine yönelik sözlü sınav şeklinde uygulanacağı belirtilen sınav sürecine giriliyor.
Bilgisayar destekli seçme programı sınavı veya yazılı sınavlarda almış oldukları puan sırasına göre sözlü sınava çağırılıyorlar. Yani mülakat yok oh kebap demeyin. Başka belgeler de bu süreçte isteniyor(duyuruları takip ediyoruz).
Bütün evraklarınız eksiksiz, sözlü sınavı da geçtiğiniz takdirde hemen öyle hava trafik kontrolörü olmuyorsunuz. Adı üzerinde stajyer hava trafik kontrolü oluyorsunuz. Belli bir eğitim ve gözetim döneminden sonra unvanınızı alabiliyorsunuz.
İkinci yola gelince; üniversite sınavına girip, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol Bölümü’nü kazanmamız gerekiyor. Burada üniversite sınavından sonra yapılacak bir özel yetenek sınavına girilmesi gerekiyor. Bölüm sadece Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde var ve zorunlu hazırlık sınıfı dahil toplam 5 yıl sürüyor. Buradan mezun olduktan sonra yine de KPSS’ye girmemiz şart.
http://ecas.anadolu.edu.tr/htk.html adresinden edindiğimiz diğer bilgilere göre mezuniyet akabinde iki ay süresince üniversitenin hava alanı kontrol kulesinde iş başı eğitimi alıyorlar. Tüm süreçlerin sonunda Hava Trafik Kontrolörlüğü Lisans sınavına girilmesi gerekiyor.
KPSS her iki durumda da şart.
Hava trafik Kontrolörü olduğunuz süre boyunca değişken mesai saatleri ve üst düzey diye düşünebileceğiniz iş stresi potansiyeli ile baş başa kalabilirsiniz. Pilotlara iniş ile ilgili talimatlar verirken sesinizin tonunun bile çok şey ifade edeceği, ve iletişimin farklı boyutları olduğunu öğrenebileceksiniz.
Hava Trafik Kontrolörü maaşları ise ortalama devlet maaşlarının üzerindedir.
“İstikbal göklerdedir”
M.Kemal ATATÜRK
merhabalar merak ettiğim hangi kpss sınavı puanı isteniyor çift senelerde olan sınav mı yoksa farketmez mi
Hava trafik kontrolörlüğü için istenen KPSS 3 puanıdır. Yani sadece genel yetenek, genel kültür ve ingilizce sorularının yapılması gerekir. Ayrıca tek sene çift sene farkı yoktur. İlanlarda hangi senenin KPSS puanını isteerlerse o geçerlidir.
kontrolör maaşlarnı soruyorum bilginiz varsa yardımcı olun
…
hava trafik kontrolörlüğü hava kuvetlerinde de olunabiliyor bundan bahsetmemişsiniz.