Hazine ve Maliye Bakanlığı Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur ? Hazine ve Maliye Bakanlığının genel işlevi ülkenin kasası olması, yani harcanabilir meblağlarını idare etmesidir. Hazine uzmanlığı ise yine birçok uzmanlık gibi son dönemin en sükse uzmanlıklarından birisidir. Hazine uzmanının ne iş yapacaktır derseniz; Hazine ve Maliye Bakanlığında birçok alt birim vardır. Hazine uzmanı da bu alt birimlerden birisinde çalışacaktır. Mesela yurtdışı yardımları ile ilgili daire de bu yardımların dağıtıldığı yerleri ve yardımları dağıtan kurumları denetlemek ve bu konuda uzmanlaşmak uzmanın yapacağı işlerdir. Bu nedenle geniş bir yelpazede ancak ağırlıklı olarak mali konularda çalışılacak bir kurumdur Hazine ve Maliye Bakanlığı. Hazine uzman yardımcıları ise uzmanların yanında yapacakları görevleri öğrenmeleridir. Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanı nasıl olunur sorusuna geçmeden bunun bazı aşamalar istediğini vurgulayalım. Bu aşamalardan ilki uzman olmadan önce uzman yardımcısı olmaktır. Bunun için Uzman yardımcılığı sınavına girmek gerekecektir.
Sınava katılmak için genel şartlar:
– 657 sayılı devlet memurları kanununun 48. Maddesinde yazan şartları taşımak. Her devlet memuru adayından istenen şartlardır.
– En az 4 yıllık eğitim veren üniversitelerin siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, hukuk ve mühendislik fakülteleri ile diğer üniversite ve fakültelerin matematik ve istatistik bölümlerinden mezun olmak. (Son alımda bilgisayar ve endüstri mühendisliğinden alım yapıldı) – Son yapılan KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı)’den en az 80 puan almış olmak. (Son alımda İktisat mezunlarından 85 puan istendi)
– Son yapılan KPSS’de ki yabancı dil bölümünde en az 42 soruya (%70) doğru cevap vermek veya KPDS (Kamu Personel Dil Sınavı)’den C (70-80) seviyesinde bir puan almak.
– Yazılı sınavın yapılacağı gün 35 yaşını aşmamak. Bu şartları taşıyanlar yazılı sınava başvuru yaptıktan sonra tarihi geldiğinde sınava katılırlar.
İktisat mezunlarına yazılı sınavda %100 oranında alan bilgisi (Mikro İktisat, Makro İktisat, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat, Para-Banka, Ekonometri), diğer bölüm mezunlarına %80 alan bilgisi, %20 İktisat soruları sorulur.
Yazılı sınavdan en az 70 puan alınmalıdır. Sözlü sınava alınacak kontenjana da girilmelidir.
Yazılı sınavı geçen adaylar sözlü sınava girerler. Sözlü sınav ağırlıklı olarak mezun olunan alan ile ilgili sorulardan oluşur.
Bunun haricinde liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu, özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, genel yetenek ve genel kültürü de ölçülür. Sözlü sınavdan da en az 70 alma ve kontenjana girme mecburiyeti vardır.
Sözlü sınavdan da başarıyla geçen adaylar Hazine ve Maliye Bakanlığında uzman yardımcısı olarak göreve başlarlar. Bundan sonraki iş ise uzman yardımcılarının öğrenme sürecini başarıyla geçmeleri ve yeterlilik sınavlarını vererek Hazine Uzmanı olmalıdır.