Hentbol Antrenörü Nasıl Olunur ? Yaş geçmiş iş bitmiş demeyin, eğer 18 yaşını geçmiş iseniz lise mezunuysanız, ben öğretirim motive ederim başarır hem de eğlenirim diyorsanız gel vatandaş hentbol antrenörü olmaya.
Hentbol antrenörü olmak için Türkiye Hentbol Federasyonu’nun antrenör eğitim kurslarına katılmanız gerekiyor.
“Hentbol Antrenör Eğitim Talimatı”na baktığımızda antrenörlüğün beş kademe olarak ayrıldığını görmekteyiz.
Bunlar:
- Kademe (Yardımcı Antrenör)
- Kademe (Antrenör)
- Kademe (Kıdemli Antrenör)
- Kademe (Başantrenör):
- Kademe (Teknik Direktör) olarak belirlenmiş durumda.
Tabi ki son kademeye ulaşmak için diğer basamaklardan geçilmesi, yani söz konusu eğitimlerin alınması gerekiyor.
Biz ilk kademeden başlayalım.
Yine talimattan bakalım: eğer 18 yaşını geçmişseniz, en az lise mezunu ya da 3 yıl hentbol liglerinde oynamış iseniz,talimatça belirlenen adli cezalar almamışsanız, “Türkiye Hentbol Federasyonunca yayınlanan Disiplin Talimatı çerçevesinde ve Sporla ilgili yürürlükte bulunan her türlü Ceza Yönetmeliğine göre son üç yıl içinde bir defada 6 aydan fazla ve/veya toplam 1 yıldan fazla ceza almamış” iseniz,doping nedeniyle toplamda 6 ayı geçmiş bir cezanız yok ise başvuruda bulunabilirsiniz.
Buraya kadar ne güzel, yalnız büyük bir “ancak” var talimatta. Eğer başvurunun fazla olması durumunda bazı tercih sebepleriyle sıralama yapılacağı anlamına gelen bu ancak ile aşağıdaki durumlarda avantajlı olabileceğiniz anlaşılmakta:
İlk olarak milli sporcu iseniz, daha sonra üniversitelerin beden eğitimi ile ilgili bölümlerinden mezun olmak, diğer üniversite veya yüksekokullardan mezun olmak, daha sonra, yabancı dil bilgisini –yine belgeyle- ispatlamak ve “herhangi bir okulda beden eğitimi öğretmenliği veya sınıf öğretmenliği görevini yürütmek” durumlarınıza bakılarak kabul işlemleri gerçekleştirilebilir. Genel şartlar kısmında 5 yıl lisanslı sporcu olmak da tercih nedenleri arasında sayılmış.
Yukarıda sayılan 5 kademe için de her sezon vize yenileme işlemi yaptırıyoruz. Bu zaten tüm federasyonlarda böyle sanıyoruz.
Kademe geçişlerinde yaşanan süreç özetle şöyle:
Birinci kademe için yukarıdaki şartları sağlamakla birlikte duyurusu yapılan kursa katılıyoruz ve temel çalıştırıcı(yardımcı antrenör) oluyoruz.
İkinci kademe için birinci kademe lisansımızı almış olmamız gerekiyor. Ayrıca iki yıl bir klüpte çalışmış olduğumuzu belgeliyor ve bu süre içerisinde en az iki antrenör eğitim kursuna katılmış olmamız gerekiyor.
Üçüncü kademe için, ikinci kademe olarak en az iki yıl çalışıp, bu süre içerisinde en az üç antrenör eğitim kursuna katılmış olmamız gerekiyor.
Dördüncü kademe yani baş antrenör olmak için, üçüncü kademe olarak en az iki yıl çalışıp, bu süre içerisinde en az üç antrenör eğitim kursuna katılmış ya da hentbolla ilgili spor bilimleri alanında en az bir yayınlanmış eserimiz olması gerekiyor.
Beşinci kademe yani teknik direktör kursuna katılmak içinse; , dördüncü kademe olarak en az iki yıl çalışıp, bu süre içerisinde en az dört antrenör eğitim kursuna katılmış ya da hentbolla ilgili spor bilimleri alanında en az iki yayınlanmış eserimiz olması gerekiyor.
Hentbol antrenörlüğü kurs katılım ücretleri ve istenen belgeler kursun duyurusunda yer alıyor.
Antrenör lisansı vize işlemleri için linkteki örneğe bakabilirsiniz: http://www.thf.gov.tr/IcerikGetir/2987.aspx
Hentbol antrenörü olmak için oyunun kurallarını çözmüş, liderlik becerisi olan ayrıca çokça maç izlemiş biri olmanız gerekir. Aynı zamanda bir hentbol geçmişi size hem çevre hem avantaj sağlar. Öyle her önüne gelen dediğimiz kişiler için çok da geçerli olmasa da denemenizde sakınca yok.Kendine güvenen kişiye yok olmaz denmez.
Kademelere göre yıllık vize ücretleri oldukça uygun. Örneğin 2012 yılı için hentbol antrenörlüğü vize ücretleri kademeye göre 25-100 TL arasında.
Burada yazan bilgiler fikir vermesi açısından yazılmıştır. Güncel bilgiler,duyurular ve yönetmelik maddeleri için lütfen Federasyonun web sitesine bakabilirsiniz.