İnşaat Mühendisi Nasıl Olunur ? İnşaat mühendisi olmak için üniversite sınavı sonucunda her yıl değişmekte olan taban puanları arasında puan aldıktan sonra toplamda bulunan 100 farklı inşaat mühendisliğinden birini tercih etmek gerekmektedir. Bu 100 farklı bölüm içinde bazıları aynı üniversitenin ikinci öğretimleri ve vakıf üniversiteleri dahildir. En yüksek puanlı inşaat mühendisliği bölümü Boğaziçi üniversitesiyken, sonraki 5 de İTÜ, ODTÜ, Yıldız Teknik, Yeditepe üniversiteleri bulunmaktadır. Öğrencilerin kendi ana dillerinde eğitim aldıklarında daha başarılı olacakları bir bölüm olan inşaat mühendisliği, ingilizce okutulduğunda daha yüksek puanla kazanılmaktadır. Ama, unutulmasın ki yabancı dil bilmeyen mühendis de hiçten farksızdır, görüş açısı dardır. Her mühendis İngilizce ve bilgisayar bilmek zorundadır.
ABD’de inşaat mühendisliği eğitimi veren ilk özel üniversite Yüzbaşı Alden Partridge tarafından 1819 yılında kurulan Norwich Üniversitesi’dir. Türkiye’de inşaat mühendisliğinin başlangıç tarihi İTÜ İnşaat Fakültesi’nin başlangıcı olarak sayılan ve 1727 yılında Damat İbrahim Paşa tarafından açılmış olan Humbarahane olarak kabul edilir.
Temel olarak 5 ana bilim dalından oluşan bölüm, diğer yeni iki bölümle 7 bölüme ayrılmıştır. Kıyı Mühendisliği, Yapı Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisi, Hidrolik Mühendisliği, Malzeme Mühendisi, Trafik Mühendisliği, Deprem Mühendisliği. Üniversite okurken tekrar bunlardan birinde uzman olmaya karar vermeye lüzum yoktur. Okula giren öğrenci üniversite ve Türkiye’nin sistematik yapısından dolayı hepsinde ihtisas sahibi sayılır. Yani ben bunu hiç bilmiyorum, anlamıyorum, bu konuda bilgi sahibi değilim diye bir kavram yoktur. Diplomayı aldıysan hepsinde kral sensin.
Ama bilgi bakımından da bir yerde değilsindir. Okuyan öğrencilerin birçoğu herhangi bir bölüm hakkında her hangi bir bilgiye sahip değildir. Sadece okul bitirmek için ders geçerler. Okul biter nerede iş bulursa o bölümde ilerler. Hangi derste iyi olduğu sadece hatıralarında kalacak şekilde bölüm tamamlanır. İnşaat mühendisliğinde yüksek lisans yapmak isteyenler arasında da bu durum olabilir. Çünkü hoca ne derse o şekilde yüksek lisans dersleri seçer, tarihte ben şu konuyu seçip o dalda yüksek lisans yapacağım diyen bir mühendis çok sayılıdır. Muhtemelen onlarda akademisyendir.
İnşaat mühendisi olmak için derslerden başarılı olmak kâfidir, okulu birinci bitirenle sonuncu bitiren arasında fark olmadığı gibi iletişim yetenekleri yüksek olan her zaman bir adım öndedir. En iyi ders çalışan da bölüm birincisi olur okulu zamanında bitirir. Okulda gösterilen dersler her bölümde olduğu gibi bu bölümde de bir işe yaramaz diye düşünülebilir. Bölümü okuyan kimse ben bu dersleri hiç iyi okuyamadım nasıl inşaat mühendisi olacağım diye kaygılanmaktansa ilerdeki hayatında nasıl iş bulacağını düşünmelidir. Tanıdığı, çevresi olan iyi yerlere gelir, kolay iş bulur, güzel para kazanır, tanıdığı olmayan ancak iş bulur.
Maaşla çalışan mühendis de ne uzar ne kısalır. Bu bölümde okumak isteyen kişi büyük düşünmek istiyorsa çevresini sağlam tutmalıdır. Bunun dışında iş bulma problemi yok denecek kadar azdır.İyi ya da kötü,size uygun ya da değil,en azından size seçme şansı tanıyabilen mesleklerden biridir. Makina mühendisliği ile birlikte belki de en bilinen mühendisliktir diyebiliriz.
Ayrıca KPSS atamalarında puanları bir çok bölüme göre düşüktür ve maaşlar yapılan işe, yere ve tecrübeye göre oldukça geniş bir yelpazede seyretmektedir. Sonuçta her şey size bağlı.