İş ve Meslek Danışmanı Nasıl Olunur ? İş ve Meslek danışmanları daha önceleri ismi iş ve işçi bulma kurumu olan daha sonradan Türkiye İş kurumu olarak değişen, işverenler ile iş arayanları buluşturan her iki tarafa da yardımcı olmayı hedef edinmiş ülkemizin bu nadide kurumuna bağlı olarak çalışırlar. Henüz 2011 yılında ortaya çıkmış, kurumun hantallaşmış yapısına enerji verecek, daha aktif ve daha eğitimli uzmanların çalıştırılması için oluşturulmuş bir pozisyondur. İş ve Meslek Danışmanı prosedürdeki tanımında : “Meslek seçimi aşamasında bulunan, iş bulmada/seçmede güçlükleri olan, mesleki uyumsuzluk problemleri bulunan, mesleki becerilerini geliştirmek, mesleğini veya işini değiştirmek isteyenlere yönelik olarak; kişisel özellikler ile mesleklerin gerektirdiği nitelikleri, şartları ve iş piyasasının gereksinim duyduğu iş/meslekleri karşılaştırarak, bireyin istek ve durumuna en uygun iş/mesleği seçmesi, seçtiği iş/meslekle ilgili eğitim imkânlarından yararlanması, işe yerleştirilmesi ve işe uyumunun sağlanması ile ilgili sorunların çözümüne sistemli olarak yardım eden kişidir.”
Şeklinde geçen iş ve meslek danışmanlığı kısaca kendisine başvuranların özellik, nitelik ve niceliklerine göre çalışabileceği yerlere yönlendiren ya da ilk önce belli bir kurs, seminer gibi eğitimlere ihtiyacı olanları bu yerlere kanalize eden uzmanlardır. Genelde ofis ortamında çalışabilen iş ve meslek danışmanları duruma göre bulundukları illerde çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarıyla da bilgi paylaşımı amacıyla görüşmeler yapabilirler.
İş ve meslek danışmanlığı kendi bünyesinde uzmanlık, sabır, girişkenlik isteyen bir meslektir. Çünkü işsiz olan bir kitleyle muhatap olacak olan iş ve meslek danışmanları farklı karakter ve kültürde birçok insanla görüşebilir. Onlarla olan ilişkilerinde her zaman alttan alan yönlendirici olan bir tutum içinde olmalıdır. Sözleşmeli bir kamu çalışanı olan iş ve meslek danışmanı idari konularda 657 devlet memurları kanununa tabidir. Bu nedenle iş ve meslek danışmanı olacak kişilerin 657 sayılı kanunun 48. Maddesinde belirtilen kriterlere uygun olması gerekmektedir.
İş ve meslek danışmanı olmak için ilk yapılacak şey elinizde KPSS(Kamu Personel Seçme Sınavı) 3 türünden bir puan olmalıdır. Bu puan ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olur.
İkinci yapılacak iş Sakarya Üniversitesine bağlı SAÜSEM’den sertifika almaktır (Farklı üniversitelerinde uzaktan online kurs ile İş ve Meslek Danışmanlığı sertifikası verebildiği bilinmektedir.) Bunun için ilk önce bankadan SAÜSEM hesabına bir miktar para yatırmak gerekmektedir. Lütfen Kurumlarla bağlantıya geçin. Para yatırıldıktan sonra http://www.sausem.sakarya.edu.tr/ linkinden de kayıt yaptırmak gerekmektedir. Kayıt yaptırmak için diplomanın, nüfus cüzdanının, dekont ve vesikalık resminin ön arka olarak taratılmış halinin yüklenmesi gerekir. Üniversitede devam eden belli, bir eğitimin sonunda sınav yapılmaktadır.
Ancak, uygulamada kursa katılmadan eldeki dokümanlardan çalışarak sınava da girilebilmektedir. Yani devam mecburiyeti yoktur. Sınav bir yazılı birde sözlü mülakat şeklindedir. Yazılı sınav ve sözlü sınav konuları aynıdır. İkisi de eğitimde verilen bilgiler üzerinedir. Yazılıdan 70 alan ardından mülakatta herhangi bir konudan sunum yapar. Sunum başarılı bulunduğu takdirde sertifika almaya hak kazanılır.
Sertifika alındıktan sonra yapılacak şey alımın olmasını beklemek ve sabretmek. Daha önce elde bulunan KPSS puanıyla sertifikası olanlar atanabilecek. İlk atamalarda sertifika fazla kişide olmadığı için düşük puanla birçok kişi atanabilmişti. Ancak, bundan sonra puanlar ne olur bilinmez. Buna rağmen iş ve meslek danışmanlığına ihtiyacın çok olduğu ve atamalarında çok sayıda kişiye yarar şekilde yapılacağı bilinen bir gerçektir.
Güncel duyuru ve gelişmelerle ilgili Türkiye İş Kurumu’nu takip etmeniz gerekmektedir. Bu yazı resmi bir kaynak internette paylaşılan bilgilere göre hazırlanmış olup, bazı yasal güncellemeler gerçekleştiyse bu içerikte bulunmayabilir.
İşkur’a Kayıt Nasıl Olunur Yazımız İçin :http://www.nasilolunur.net/iskura-uye-nasil-olunur.html
anlamadım şimdi sertifika için belli bir eğitime mi tabi tutuluyoruz. Cevaplanırsa teşekkür ederim…
Bekir Bey,
Sertifika için bir eğitime tabii tutuluyorsunuz, eğitim programının sonrasında gerçekleştirilecek sınavda başarılı olursanız sertifika almaya hak kazanıyorsunuz.
ben reklam danışmanı olmak istiyorum nerden,nasıl eğitim almam gerekir
ben ankaradayım.bu sertıfıka ıcın sakaryadamı olmam gerekıyo yanı ankaradan uzaktan egıtım uzaktan sınav o tarz bişey varmı . teşekkur ederim
adam yazmis aciklamis sorulari soran arkadaslar siz buna basvurmayin bence 🙂
bu iş için kpss lisans puanı mı sart mı ben lisans mezunuyum fakat elimde onlısans sınav puanım var basvuru yapabilir miyim
lisans diplomanızı aldıktan sonra önlisanstan atanamazsınız o puan geçersiz artık. okulu bitirmeden önce kullanabilirdiniz önlisansla alan kurumlar için. bu ilan içinse lisans mezunu ve lisans kpss p3 isteniyor. zaman geçmiş ama belki başkaları yararlanır yazdıklarımdan