Jeoloji Mühendisi Nasıl Olunur ?

Jeoloji Mühendisi Nasıl Olunur ? Deprem haberleriyle birlikte anılmaya başlanan jeoloji mühendisliği aslında Dünya’da yıllardan beridir süregelen bir meslektir. Bunun nedeni jeoloji mühendislerinin sadece deprem uzmanı olmaması, bunun yanında insan hayatında önemli bir yer kaplayan inşaatların zemin etüdünden, devletlerin ekonomik kazanç kapısı olan yer altı madenlerinin araştırılmasına kadar geniş bir yelpazede hizmet vermesidir. Özellikle Avrupa ve A.B.D’ de bu konuların ciddi önem taşıması bu mesleği önemli bir hale getirmiştir. Japonya gibi depremlerin bol olduğu ülkelerde de ilk sıralarda tercih edilen mesleklerdendir. Yukarıda dediğimiz gibi Türkiye’de de 1999 depremiyle birlikte sükse olmuştur.

Jeoloji mühendisliğinin ilgilendiği alanları şu şekilde sıralayabiliriz:

Jeoloji Mühendisi Nasıl Olunur ?–  Jeoloji mühendisliğinin ana konusu yer kabuğunun her şeyi ile incelenmesi ve bu konuda uzmanlaşılmasıdır. Bu nedenle jeoloji mühendisliklerinin ilk uğraş alanı deprem, heyelan gibi doğal afetlerdir.
–  Bunların yanı sıra İnşaatların depreme dayanıklılığı kapsamında veya mukavemet konusunda sağlamlığını araştırmak için zemin etütlerinin incelenmesi de jeoloji mühendislerinin uğraş alanıdır. Ayrıca baraj, karayolu, tünel vs. gibi inşaatlarında zemin etüdünü incelerler.
–  Yeraltı madenleri, yer altı suları, doğal kaynaklar konusunda incelemelerde bulunmak ve bu konularda raporlar hazırlamak
–  Yeraltı suyu kirliliği, toprak kirliliği, atık depolama gibi çevresel olaylarda da ön plana çıkmış bir meslek grubudur.

Bunlara bakarak jeoloji mühendislerinin çalışma alanları gerek kamuda gerekse özel sektörde gayet geniş bir yelpazede bulunmaktadır. M.T.A, ETİ Maden işletmeleri, AFAD gibi kamu kurumlarının yanı sıra, yapı şirketleri istihdam edildikleri yerlerin başında gelmektedir.

Türkiye’de 33 üniversitede bölümü bulunan Jeoloji mühendisliği sayısal puan ile öğrenci almaktadır. Buna göre liseden mezun olan herhangi bir öğrenci üniversite seçme sınavında tüm dersleri (Matematik, Türkçe, Sözel, Fen), LYS sınavında alan derslerini (Matematik, Fen) yapmalı ve buna göre puan almalıdır. Liseden sadece Fen bölümünden mezun olması şart değildir. Ancak, Fen bölümünden mezun olanlara çok azda olsa ek puan gelmektedir. YGS ve LYS’ den aldığı puana göre yerleştirme yapılmaktadır. Örneğin 2012 yılında ODTÜ jeoloji mühendisliği 444,38294 puanla (En yüksek), Aksaray Üniversitesi Jeoloji mühendisliği 227,21357 (En düşük) puanla kapatmıştır.

#m #n #i

Okumak İster misiniz ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ?

İşyeri Hekimi Nasıl Olunur ? İşyeri hekimleri işyerinde, çalışanların işe bağlı sağlık sorunlarından korunmaları, meslek hastalıklarının, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir