Mimar Nasıl Olunur ? Nasıl Olunur serilerinde iş ve meslekler kategorisinde şimdi “Mimar Nasıl Olunur ? ” sorusunu cevaplıyoruz. Mimarlık, her çeşit binaların ve diğer fiziki yapıların (okul, gökdelen, alışveriş merkezi v.b. gibi) isteklere ve olanaklara bağlı olarak tasarlanması ve yapımının kontrol edilmesi işiyle uğraşan meslek türüdür. Sayısal zeka, pratik düşünce ve yaratıcılıkla doğrudan ilişkili bölümlerden olan mimarlık binaları ve diğer tüm fiziki yapıları tasarlayan alandır. Tasarımla da ilişkili bir bölüm olduğu için yetenek ve kişinin istemesi bölüm tercihinde oldukça önemlidir. Başarılı bir mimarlık örneği için 3 temel unsur gereklidir;
1) Kullanışlılık
2) Sağlamlık-kalıcılık
3) Estetik-güzellik
İyi bir mimar olabilmek için hayal gücü yüksek yenilikçi bir ruha, görsel sanatlara yatkın, şekil ve uzay ilişkilerini görebilme, başkalarını etkileyebilme, yaratıcı ve estetik görüş sahibi olma özelliklerine sahip olmak gerekir.
Mimarın temel görevleri şunlardır;
* Yapılacak binanın şehir imar planına uygun olup olmadığını inceler
* Yapıyı kullanacak kişilerin isteklerini, görüşlerini ve mali olanaklarını öğrenir
* Binanın planını çizer
* Yapıldığı zaman nasıl bir şekil alacağını gösteren maketler hazırlar
* Yapılacak binanın statik, sıhhi tesisat ve elektrikle ilgili işlemlerini inşaat, makine ve elektrik mühendisleri ile oluşturur ve yürütülmesini denetler
* Şantiyede kullanılacak olan ayrıntılı planı çizer
* Binanın plana uygun yapılıp yapılmadığını denetler
* Binalarda değişiklik veya onarım için plan yapar
Mimarlar Hangi Eğitimleri Alırlar ?
Mimarlık mesleğinin eğitimi, üniversitelere bağlı Mühendislik Fakülteleri, Mühendislik-Mimarlık Fakülteleri ve Mimarlık Fakültelerinin “Mimarlık” bölümlerinde verilmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır. Mimarlık bölümünde eğitimin ilk yılında genel matematik, bina fiziği, mimari çizime giriş gibi temel mimarlık dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise daha çok tasarıma ve plan çizimine dayalı ileri düzeyde mimari bilgileri içeren dersler okutulur.
Mimarlık ve yapı sektörü birbiriyle doğrudan ilgilidir. Bundan dolayı mimarlar; inşaat mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, peyzaj mimarlığı ve iç mimarlık gibi mesleklerle iletişim halinde olarak sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturur, ortaya bir proje çıkması için gerekli olan organizasyonu yapar, bu meslekler tarafından planlanan, tasarlanan ve üretilen çeşitli ölçek ve kapsamdaki projelerin organizasyonunu gerçekleştirir.
Mimarlar Nerede Çalışırlar ?
Mimarlar, Kamuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası, Belediyeler gibi kuruluşlarda, özel sektörde ise inşaat firmalarında, özel mimarlık ve mühendislik şirketlerinde çalışabilir ya da kendileri büro açabilirler. Ülkemizde mimarlık fakültelerini bitiren kişiler hemen mesleğe başlayıp, büro açabilmektedirler, yani mezun olduktan sonra ekstra staj sınav vs. zorunluluğu yoktur. Piyasada her zaman için tecrübeli, nitelikli mimarlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mimarlar, 657 sayılı devlet memurları kanununa tabii Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında çalışırlar. Kamuda yeni işe başlayan 8.derecede bir mimar, 2017 Ocak zammına göre 4.250 TL civarı, 1.derecede bulunan yeni işe başlamış bir mimar 3.500 TL civarında maaş almaktadır. Özel sektörde ise yeni mezun olmuş bir mimarın minimum başlangıç maaşı ortalama 2.500 TL civarında olmaktadır. Eğer tecrübesi artmış ve iyi bir seviyeye gelmiş ise mimarın alabileceği maksimum maaş seviyesi 15.000 TL’yi geçmeyecektir. Orta düzey şeklinde nitelendirilen mimarın ise 4.000 TL ile 5.000 TL arasında özel sektörde maaşı olacaktır.