Mitoman Nedir ? Mitoman Nasıl Olunur ? Mitomani nedir sorusunun cevabıyla başlayalım yazımıza. Mitomani kısaca ve bilindik ismiyle yalan söyleme hastalığıdır. Yalan söylemek elbette kötü şöhretli tasvip edilmeyen bir şeydir zaten ama, bunun da aşırısı hastalık haline gelmesine neden olur.
Aslında psikolojik rahatsızlık dediğimiz şeyler bir çok örnekte, herkesin yaşadığı duygu durumların biraz daha ya da aşırı derecede yaşandığı kişilerde tespit edilen davranış, duygu durumlarıdır. Mitomani de böyle bir şey desek yanlış olmaz.
Kişi neden yalan söyler? Bunun bir çok nedeni var, ancak illa baskı altında olmak yalan söylettirmez. Dürüstlük her zaman erdemdir ama boşboğazlık başa iş açar. Dolayısıyla yalan söylemek durumunda kalmayacağımız şekilde davranmak belki de en iyisidir. Ancak ortada yalan söylemeyi gerektirecek bir durum yokken durduk yere yalan söylemek mitomaninin habercisi olabilir. “Brad Pitt benim arkadaşım, sıkça arar görüşürüz” diyen biri eğer yeterli güveni verdi doğru sunumu yaptıysa kendini size inandırabilir. Bu arada her zaman söylenen cümlenin doğru olma olasılığı olduğundan mitomanlar kolayca tespit edilemez. Üstelik şimdi yüz yüze ilişkilerin yerini giderek sanal/dijital platformlardaki ilişkilerin aldığını düşünürsek söz konusu durum daha da zorlaşmıştır.
Mitomanlarla ilgili araştırmalarımızda bahsedilen özelliklere bakalım. Yani mitomaninin özelliklerine:
Mitomanlar çoğu kez yalan söylediklerinin farkındalardır ancak bazen yalanlarına kendilerini kaptırabilirler. Dolayısıyla bu sunumlarını da daha etkili yapmalarına neden olabilir. Ayrıca mitomanların çoğu hareketli ve sosyal insanlardır. Üstelik sevimli ve canayakın halleri de olur. Ancak yalanlarını ortaya çıkarırsanız oldukça agresif ve alıngan olduklarını görürsünüz.
Ancak burada önemli bir nokta var, bir iki ufak yalanını yakaladığınız insanlar mitoman demek değildir. Mitomanların yalanları süreklilik arz eder fakat tutarlılık şart değildir. Kendileri bir kurgu kurmuş olsalar dahi açıklar verebilmektedirler.
Mitomani kişinin gelişim dönemi(ki bu çocukluktan yetişkinliğe kadar süren uzun dönem) sırasında bir yerlerde ortaya çıkmaya başlar ve sonuç olarak kişi tıpkı kleptomanide olduğu gibi yalan söylemek için çok kuvvetli bir istek duyar ve yapar. Yalan söylemede ısrarcı olmak ve sıkça yalan söylemek, yalan söyleme isteğini engelleyememek patolojik olarak mitoman olunduğu anlamına gelebilmektedir.
Sonuçta yalan söylemekten duyulan hazzın etkisi büyüktür, kişisel kazançların en büyüğü olasıdır ki budur mitoman için. Dolayısıyla tedavisi de genellikle buna yöneliktir. Yani dürtülerle ilgili.
Yalancı çoban hikayesini hepiniz bilirsiniz, umarız o durumlarla karşılaşmazsınız.