Müezzin Nasıl Olunur ? Müezzinliğin ilk şekli İslam Peygamberi Hz Muhammed zamanında oluşmuştur. İl müezzin Bilal-i Habeşi isimli bir siyahi sahabedir. Genel olarak müezzin vakti geldiğinde ezanı okuyan, farzlardan önce kamet getiren, namaz aralarındaki duaları okuyan, salaları okuyan camide imamın yardımcısı konumunda bulunan din adamıdır. Normal de cemaat de bulunan, gerekli dua ve kameti bilen herkes müezzinlik yapabilir. Ancak Türkiye Cumhuriyetinde belirli büyük camilerde müezzinlik kadrosu bulunmaktadır. Yani Türkiye’de müezzinlik kadrolu devlet memurluğu şeklindedir.
Özellikle, Osmanlı Devleti döneminde müezzinlik çok önemli bir kurumdu. İstanbul da ki büyük camiiler de bulunan müezzinler özel eğitimlerden geçmiş, belirli vasıflara sahip olması gereken kişilerden seçilirdi. Müezzin nasıl olunur sorusunun ilk cevapları olan müezzinin sahip olması gereken özellikler şunlardır: Müezzin en başta temel dini kuralları bilmelidir. İmam olmadığı zamanlarda namaz kıldırabilecek ilme sahip olmalıdır. Dolayısıyla temel vazifesi olan ezan, kamet, namaz arası dualar gibi bilgilere sahip olmalıdır. Sesi güzel olmalıdır. Özellikle büyük camiiler de görev yapacakların makamları bilmesi gerekmektedir. Müezzin olabilmenin resmi şartları ise şu şekildedir:
- Erkek olmak
- Ortaöğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak.
- Erkek Adaylar İçin Muvazzaf Askerlik Çağına Gelmemiş Veya Askerlik Çağına Gelmiş İse Muvazzaf Askerlik Hizmetini Yapmış Veya Muaf Veya Erteletmiş Veya Yedek Sınıfa Geçirilmiş Olmak
- İmam Hatip Lisesi Dışındaki Lise Veya Dengi Okullardan Mezun Olanlar İçin Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Hafızlık Belgesi Sahibi Olmak
- Diyanet İşleri Başkanlığınca Verilen Müezzin-Kayyımlık Belgesine Sahip Olmak “
- 657 sayılı devlet memurları kanununun 48. Maddesinde belirtilen şartlara uygun olmak
Hafızlık belgesi için Diyanet işleri Başkanlığının açtığı Hafızlık kurslarından herhangi birine devam edip, gerekli sınavları vermek gerekmektedir. Müezzin-kayyımlık belgesi içinde yine Diyanet işleri başkanlığının il müftülüklerince açtığı müezzinlik – kayyımlık sınavlarına girmek gerekmektedir. Bu sınavda sorulan konular : Kur ’an-ı Kerim, Siyer ve Ahlak, Akaid, Hitabet, Fıkıh (İbadet konuları), Temsil Yeteneğidir.