Müsteşar Nasıl Olunur ? Müsteşarlık Makamı 707 sayılı KHK ve 3 nolu CB Kararnamesine göre kaldırılmıştır. Ancak merak eden okuyucularımız için sitemizde “Müsteşar Nasıl Olunur?” başlıklı bu makalemiz yayındadır. İdare hukukunda merkezi idare içinde devlet memurluğunun en üst düzeyidir şeklinde tanımlanan müsteşar bakanın emrinde ve ona yardımcı olarak çalışır. Hiyerarşiye göre bakan yardımcısından sonra gelen müsteşarlar bakan ve bakan yardımcısı gibi siyasi makam değil mesleki makam sahibidir. Bakanlık işlemleri, müsteşarın inceleme ve parafından geçtikten sonra bakanının imzasına sunulur. Müsteşar bakan tarafından yetki verilmedikçe doğrudan işlem yapamaz. Müsteşar bakandan sonra en yetkili kişidir ve bakanlık teftiş kurulu dışındaki bütün birimlere emirler verebilir, bu emirlerin uygulanmasını gözetleyip denetleyebilir. Müsteşarın görevinden ve bakanlıkta ki hiyerarşiden bahsettikten sonra nasıl müsteşar olunacağını açıklamaya gelirsek;
Müsteşarlar devlet memurudur ve bulunduğu bakanlığın mesleğinden olabileceği gibi bakanlığın mesleğinden olmak zorunda da değildir. Ancak müsteşarlar atanırken meslekten yetişmiş olması tercih edilmektedir.Yukarıdaki müsteşarlar atanırken cümlesi ile “Müsteşar Nasıl Olunur ?” sorusuna küçükte olsa bir yanıt verilmiştir. Bu küçük yanıtı detaylandırmak gerekirse müsteşar bir kamu personelidir yani devlet memurudur ve daha öncede bahsettiğimiz gibi seçilmiş değil atanmış kişidir.
Müsteşar olmak için aranılan ilk şart eğitim durumu bakımından en az lisans mezunu olunmasıdır. Müsteşarlar, genelde bakan tarafından belirlenir ve daha sonra müsteşar olması istenilen kişi sırası ile önce başbakan daha sonra da cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak görevine başlar. Yani müsteşar olmak için herhangi bir sınava girmeye gerek bulunmamaktadır. Bir nev’i istisnai memurluk gibi görünse de müsteşarlar genellikle kamuda görev yapan devlet memurları ya da emekli olmuş bürokratlar arasından seçilir bu sebeple de KPSS şartı gibi ön koşullar yoktur. Sadece bakanlık görevini yerine getiren kişinin sizi önermesi yeterlidir. Genellikle müsteşarlar göreve gelen bakanlar ile beraber işe başlamakta ve daha sonra bakanın görevinden ayrılmasının ardından bakan ile beraber istifasını sunmaktadır.
Müsteşarlık bu kadar önemli bir meslek olunca kamuda çalışan bir çok üst düzey bürokratın hedefi bir gün müsteşar olabilmektir.
#ste #n #ar