Nihilist Nasıl Olunur ? Latince’de hiç sözcüğü olan nihil’den türeyen nihilizm hiççilik demektir. Her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan bir görüştür. Günümüz de takipçisi pek kalmasa da 19. yy da özellikle Rusya’daki genç akım tarafından desteklenen bir ideolojiydi. Birçok görüş tarafından tepki çeken nihilizm özellikle din düşünürleri tarafından çok eleştirilmiştir.
“Nasıl Nihilist Olunur?” sorusunun cevabını nihilizmin kurallarını benimseyerek şeklinde basit bir cevapla sonlandırabiliriz. Ancak bunun için nihilizmin genel olarak neleri savunduğuna bakmamız gerekmektedir.
–Nihilistler ahlaki düşünceyi ve Tanrının varlığını reddederler. Onlara göre ahlaki bir yaşayış yoktur.-Mevcut olan değerlere ve düzene karşı çıkar, hiçbir iradeye boyun eğmezler. Klasik olarak anarşizme benzese de aslında aralarında ciddi farklar vardır. Zira anarşizmin bile Fransız İhtilali’nde görüldüğü gibi belirli hedefleri vardır. Oysa ki nihilistlerin bu şekilde hedefleri de bulunmaz.
-Nihilizm; her türlü bilgi imkânını reddeder ve hiçbir doğru, genel-geçer bilginin olamayacağını savunur. Bu yönden bilim adamlarıyla da çatışmışlardır. Özellikle kesinliği kanıtlanmış bir takım bilgiler açısından çökmüş bir kuraldır. Aslında Nihilizm bilimi kabul ettiğini söyler ancak bilimin toplumsal sorunların üstesinden gelemeyeceğini ifade eder.
-İradenin özgürlüğünü, bilginin imkânını, ahlâkı ve tarihin mutlu sonunu reddederler. Bu yönden olumsuzluk üzerine tasarlanmış bir ideolojidir.
–Yalın olgucu ve maddeci bir tutumla yerleşik toplumsal düzene başkaldırmayı temsil eder, devlet, din, ya da aile otoritesine karşı çıkar.
Nihilizm, en genel anlamıyla, bizzat olumsuzluğun propagandasını ahlaki bir görev sayan, bir ideolojiye dönüşmüş yürürlükteki ahlâkın tamamen reddi tavrıdır.”Bir şey yoktur”; “Bir şey olsaydı da bilmezdik”; “Bilseydik de başkalarına bildiremezdik” ifadesi bir nihilistin düşünce yapısını anlatmada çok açıktır.
#n #bir #r
kimse nihilistim diyene inanmasın,var mı böyle bir şey gerçekten,olunabiliyor mu yani. Üstelik bu dünyada, varsa da helal olsun diyorum.